01 Haziran 2007

Bütünleşik Sistem Tasarımı - Turkuaz Spor ve Aktivite Merkezi

1. GİRİŞ

Çağımızda edindiği bilgi birikimi ile yeni ürün veya hizmetler üreten, kendisine, ailesine ve topluma pozitif katkı sağlayan bireylere olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bağımsızlığın üretmekten geçtiği dünyamızda da girişimci ve lider kişilikli insanlar çevrelerine yön vermekte, toplumda söz sahibi olmaktadırlar.

6 kişiden oluşan proje grubumuz ile tasarladığımız projemizin amacı, belirli bir sermaye ile bir tesis kurmak, bu tesisi de kar amacı güden şekilde başarılı bir şekilde işleterek kendi masraflarını ödemesi sağlandıktan sonra yeni projelere finansal kaynak yaratabilecek hale getirmektir. Bu projenin teorik adımlarının oluşturulması sırasında uygulamada da hayata geçirilebilir bir proje olmasına çalışılmıştır. Bu nedenle tüm hesaplamalar, alanlar, arazi maliyetleri, işletme operasyonları ve finansal analizler gerçekçi şekilde yapılmış, sanki yarın bu projeye başlanacakmış gibi hazırlanılmıştır.

Projenin yatırımcının aklında tam olarak yer edebilmesi için detaylı bir iş planı oluşturulmuş, iş modelimizin her safhası bu planda ayrıntılandırılmıştır. Teknik detaylar ise arka bölümdeki ekler kısmında belirtilmiştir. Projeyi üstlenecek olan grubumuzun üyeleri aynı zamanda kurulacak olan limited şirketin de icra kurulu üyeleri olacaklardır. Bu kişiler projenin hayata geçirilebilmesi için öncelikle bir saha araştırması ve detaylı bir anket çalışması düzenlemişlerdir. İkincil verilerle desteklenen anket çalışmasının sonunda detaylı bir pazar analizi ve talep tahmini yapılarak kurulumu yapılacak olan tesisisin pazar potansiyeli öngörülmüştür. Daha sonra yine detaylı bir operasyon planı ile firmanın bünyesindeki hizmet ve aktiviteler belirlenmiş, tesisisin kuruluş yeri kararı alınmış, her mecradaki rakiplerin detaylı analizi yapılmıştır. Bu çalışmalar ışığında her rakip ile en iyi şekilde nasıl baş edilebileceği düşünülmüş ve farklılaşma stratejisi , geniş arazi avantajıyla birleştirilmiştir. Her aktivitenin sabit ve değişken maliyetleri hesaplanmış, her birimde çalıştırılması gerekli insan kaynağı, organizasyon şeması belirlenmiş, devamında da bir maliyet analizi ve finansal analiz gerçekleştirilerek tesisin karlılığı, kendini ödeme süresi, yatırımın bugünkü değeri gibi oranlar hesaplanarak projenin olurluğu incelenmiştir.

2. PROJE TANIMI

2.1. İş Tanımı

İstanbul Avrupa yakasında inşa edilecek eğlence/ spor/ aktivite merkezi kurmaktır. Seçkin müşteri kitlesine hitap eden, bir çok aktiviteyi bünyesinde barındıran, ulaşım kolaylığı sunan, çok sayıda kişiye aynı anda hizmet verebilecek kapasiteye sahip, üstün konfor ve kalite anlayışıyla tasarlanmış ve zenginleştirilmiş bir aktivite merkezi kurulması amaçlanmıştır.

2.2. Misyon

Müşterilerimizin, beton yığınları içindeki tesislerin sıkıcı soğukluğundan kurtulup, içerideyken bile dışarıda hissetmelerini sağlayıcı iç ve dış aktiviteler vasıtasıyla spor yapmalarını, hafta içi ve hafta sonu hoş vakit geçirmelerini sağlamaktır.

2.3. Vizyon

Amacımız, müşterilerimizin sportif ve eğlence ihtiyaçlarını sahip olduğumuz fiziksel ve insan kaynaklarımız vasıtasıyla en mükemmel şekilde gidermek, gelecekteki 5 yılda İstanbul’un en tanınan ‘Sportif Yaşam Merkezleri’ içerisinde yerimizi alırken çevreye ve doğaya saygılı bir şekilde operasyonlarımızı sürdürmektir.

2.4. Kurumsal Değerler ve Yaklaşım

Müşteri Odaklılık – Amacımız müşterilerimizin başarımızın odak noktasında olduğunu unutmadan her zaman birinci sınıf müşteri hizmeti, yüksek kalite ürünler ve hizmet sunmaktır.

Rakiplerden Farklılık Olması gerekenlerin üstüne çıkarak, kendini sürekli yenileyen ve müşterilerin farklı ihtiyaçlarına cevap verebilen ayrıcalıklı bir şirket olmak temel hedefimiz.

Ekip çalışması – Kültürel çeşitliliği kucaklayarak bir ekip olarak çalışırız. Etkili iletişimi amaçlayarak iş arkadaşlarımıza ve grup dışındakilere saygıyla yaklaşırız.

Esneklik – İşimizi büyütmek için sürekli yeni fırsatları kollarız; amacımız performansımızı sürekli iyileştirmektir.

Pro-Aktif olmak – İnisiyatif kullanmayı destekler ve karar alımlarında hızlı davranırız. Sonuç odaklı çalışırız; o gelişmeleri seyreden değil, gerçekleştiren taraftayız.

Yalnızca sporun değil eğlencenin, keyifin, değişik damak tatlarının, buluşmanın, hoşça vakit geçirmenin, kültürün, sanatın, sosyal yaşamın, organize perakendenin en önemli merkezidir. En son modanın, güncel eğilimlerin ve geleceğin şekillendirildiği, çağdaş, toplumla barışık, geleneklerine saygılı, akıllı bir merkez olmayı hedeflemekteyiz.

3. AKTİVİTE VE HİZMETLERİN TANIMI

3.1. Aktivite Tanımları

3.1.1. FİTNESS CENTER

Aktivite merkezini orta katında 600 metrekarelik geniş bir alana kurulması düşünülen fitness center 2 kısımdan oluşması planlanmıştır. Bölümlerden biri, belirlenen saatlerde hocalar eşliğinde seans seans yapılacak olan grup sporlarına(yoga, plates, bosu); diğeri ise kişisel olarak ve istenildiği saatte yapılmak istenen spor türlerine ayrılacaktır.

I. BÖLÜM: ALETLİ JİMNASTİK ALANI

Hedef kitlenin spor ihtiyacını karşılama ve antrenman çalışmalarının yapılabilmesi amacına yönelik olarak yaklaşık 300 metrekare kapalı mekân olması planlanmıştır. modern ekipmanla donatılmış bu merkez; kondisyon, aletli jimnastik ve vücut geliştirme sporları için düşünülecek ve son teknoloji aletler ile zenginleştirilecektir. Salonumuzda herkes kendi programına göre istediği saatte uzman eğitmenler nezaretinde serbest çalışabilecektir.

Salona yaklaşık 100 adet fitness aleti konularak, gereksiz kalabalık önlenip kaliteyi ön planda tutan müşterilerimize daha konforlu bir ortam sağlanması planlanmaktadır.

Gerekli alet ve malzemeler:

Adımsayarlar, yağ-kas ölçüm cihazı

Ağırlık kemer ve eldivenleri

Ağırlık sehbaları

Ağırlıklar- barlar- dambullar- plakalar

Atlama ipleri

Baskül ve tartıcılar

Bisikletler (kondisyon ve eliptik)

Darbe yastıkları

Yoga, plates, step aletleri

Kum torbaları

Ellikler- koruyucular

Kondisyon setleri

Koşu bantları(manuel, motorlu)

Kronometreler

Mekik aletleri

Mini spor aletleri

Yaylar: el ve göğüs içindir.

*Aletlerle ilgili fiyat ve adet ve çeşit bilgisini içeren döküman ektedir.

II. BÖLÜM: GRUP DERSLERİ ALANI

Her biri alanında uzman ve tanınmış hocalar eşliğinde uygulanacak; 2 ayrı stüdyoda, fitness dünyasının en trend dersleri ve meditasyon içerikli dersler bu alanda konumlandırılacaktır. Zengin ders içeriği, dünyadaki son trendler ve alanının en iyisi eğitmenler bize piyasada rekabet avantajı sağlayacaktır.

Birbirinde tamamen farklı formatta olacak ve yaklaşık 250 alana kurulacak olan iki ayrı stüdyo ile her türlü ihtiyacın karşılanması planlanmaktadır. 1.stüdyo(150 metrekare) step ve aerobik gibi müzik eşliğinde yapılan hareketli aktivite gruplarını içerirken; 2.stüdyo (100 metrekare) yoga, plates, bosu gibi meditasyona dayanan ve yalıtılmış bir ortam gerektiren sakin aktivite gruplarını içerecektir.

Tüm alanlar gereken teknolojik donanıma sahip, hijyen ve güvenlik açısından sorunsuz bir şekilde dizayn edilecektir. Aktiviteler Grup çalışması olması nedeniyle belirli bir ders programına ve takvime göre yapılacak olup, önceden rezervasyon ile gruplar oluşturulacaktır.

I. STUDYO: Aerobik- Step

I. stüdyoda gün boyunca en yeni dersler, profesyonel eğitmenler eşliğinde bedensel ritmi harekete geçirerek spor ve eğlenceyi bir arada yaşatılacaktır. Müzik eşliğinde çok kalabalık olmayan ideal sayılı gruplar(20-30 kişi) ile hizmet verilecektir. Step ve aerobik grup eşliğinde yapılan sporlardan olduğu için haftanın her günü belirlenen saatlerde uzman hocalar eşliğinde uygulanacaktır.

Gerekli alet ve malzemeler : step- aerobik minderleri, sehbaları ve topları

II. STUDYO: Meditasyon dersleri

Stüdyo 2 de son trend meditasyon dersleri uzman hocalar eşliğinde verilecektir. Dersler genellikle 6-10 kişilik gruplarla yapılacak olup trendler doğrultusunda değişiklikler ve yenilikler yapılacaktır. Ayrıca bu studyoda derslerin içeriği gereği uygun ortam sağlanacak ve yalıtım yapılacaktır.

-Bosu dersleri

Devrim yaratan bir body fitness ekipmanı olan “Bosu” ile 7’den 70’e tüm üyelerimize ayrıcalık sunuyoruz.David Weck tarafından yaratılan “Bosu”, USA’de birçok NBA, NFL, NHL takımı ve Avrupadaki birçok profesyonel spor kulübü sporcularının antreman programlarında tercih ediliyor. “Bosu”, Bosu Challenge, Bosu Strength, Bosu Balance ve Bosu Cardio dersleri ile güç, sürat, denge ve esnekliğinizi aynı anda geliştirebileceğiniz yüzlerce egzersiz yapma imkanı sağlıyor.

Merkezimiz dünyadaki son terndlerden biri olan Bosu derslerini Türkiye’de ilk verildiği yerlerden biri olması planlanmaktadı. Dolayısıyla “bosu”; tanıtımlarını iyi yapmak şartıyla geniş bir müşteri kitlesine ulaşılabileceğimiz aktivitelerimizden olcaktır. Yine bu konuda da alnında uzman ünlü eğitmenler ile çalışılması planlanmaktadır.

Ücretler yoga ve plates gibi dersler ile eşdeğer olması öngörülmekle birlikte, günün şartları ve bu spora olacak ilgiyle orantılı olarak değişiklik gösterebilecektir.her seans sınıflar 6 veya 10 kişilik olarak planlanmaktadır.

-Yoga dersleri:

Yoga meditasyon, nefes egzersizleri ve çeşitli fiziksel hareketleri kapsayan çok eski bir Uzakdoğu felsefesidir. Ülkemizde de son yıllarda özellikle yoğun tempo ile çalışan kişilerin ilgi gösterdiği bir çeşit spor/meditasyondur. Bizim de hedef kitlemiz yoğun çalışma temposu arasında bu tarz aktivitelere zaman ayırmak isteyen kişiler olduğuna göre yoga dersleri fitness center için anahtar faaliyetlerdendir.

Merkezimizde kendine ayrılan alan içerisinde hemen hemen günün her saati farklı çalışma gruplarına uyum sağlayabilecek yoga seansları yapılması planlanmaktadır. 6-10 kişilik özel bölümlerde profesyonel eğitmenler ile birlikte yoga dersleri ve ayrıca kişiye özel yoga dersleri verilebilecektir. Pazarlama kısmında yoganın tanıtımı iyi yapılır, ders saatleri tüm hedef kitleye uyabilecek şekilde planlanır ve faydaları etkili bir biçimde anlatılırsa yoğun müşteri talebi yaratılabilir.

Yoganın Faydaları: Stresle baş etmemizi sağlar, Öz saygı, özgüven artar, iç ses uyanır, Daha iyi bir fiziksel duruşa kavuşursunuz, Düzenli egzersizler sonucu sırt, baş ve eklem ağrılarını ortadan kaldıran ve daha iyi fiziksel duruşa kavuşturan çok eski bir kendini geliştirme sistemdir.

-Pilates dersleri:

Pilates diğer bir adıyla “kontrol etme sanatı” Alman kökenli Joseph Pilates tarafından yaratılmış bir sistemdir. Doksan yılı aşkın bir zamandır var olan pilates önceleri sadece ünlü film yıldızlarının ve dansçıların gizli sırrı olmuş, fakat etkin sonuçları sebebiyle hızla yayılıp herkes tarafından uygulanmaya başlamıştır. Günümüzün trendi haline gelen plates de fitness center’ın ilgi gören sporlarından olacağı tahmin edilmektedir.

Merkezimizde özel 6-8 kişilik özel yalıtılmış alanlarda profesyonel pilates eğitmenleri ile özel ilgi ve ayrıca kişiye özel plates dersleri verilmesi planlanmaktadır. Bu aktivite için de etkin bir pazarlama ve halkla ilişkiler çalışması önemlidir. Platesin faydaları ve yaşamımıza katkıları yeterli bir biçimde anlatılarak platesin tanıtımı yapılacaktır.

Platesin faydaları: Duruş bozukluğunu düzeltir, Bel ağrısı ve eklem problemlerini hafifletir, Kendinize güveninizi arttırır, Nefes egzersizleri ile vücudunuza daha fazla oksijen girer, toksinler vücuttan atılır Sonucu kısa zamanda hissedilir ve sonrasında gözlemlenebilir

Yer çekiminin, stres dolu modern yaşamın etkisi ile bozulmaya uğrayan kas ve iskelet sistemimiz en ideal şekilde plates ile onarılabilir.

3.1.2. HAVUZLAR

Tesiste iki adet yüzme havuzu (10m*25m boyutunda; en sığ noktası 140cm, en derin noktası da 350cm) olacaktır. Bu yüzme havuzunun yanında bir tane de çocukların kullanabilmesi için çocuk havuzu (0,81m derinliğinde ve daire şeklinde) yapılacaktır. Yüzme havuzu, yaz mevsiminde müşterilerin güneşten en fazla faydayı elde edebilmeleri için üstü açılabilir olarak inşa edilecektir. Kış mevsiminde de tesisten gelir sağlanabilmesi için havuzun etrafı çelik konstrüksiyon ve cam ile kapatılacaktır. Tavan kısmı ise bir motorlu mekanizma ile açılıp kapanabilecektir. Havuzun etrafında, havuza dik olarak yerleştirilecek şezlonglar bulunacaktır. Havuzların en yoğun anında, içerisinde 100 kişinin bulunacağı düşünülerek, şezlong sayısı minimum olarak 50’de tutulacak, gerekli olduğu durumlarda ise anında temin edilebilecektir.

Yüzme havuzunun bulunduğu alanın kısa kenarlarından birinde konumlandırılacak bir de kafeterya bulunacaktır. Ayrıca havuza giriş ve çıkış sırasında kullanılacak duşlar ve soyunma odaları bulunacaktır. Duşlarda sıcak su ve gerekli ihtiyaçları karşılayacak olan malzemeler bulundurulacaktır.

3.1.3. BOWLİNG

Kurulacak olan tesisimizde yer alacak aktivitelerden biri de bowling aktivitesidir. Bowling tesisimiz hatlar, otomatik bowling makineleri, maskeleme panelleri, top geri dönüş sistemi, faul dedektörü, oyuncu oturma grubu, skorlama ve bilgisayarlı oyun kontrol sistemi ile lobutlar, toplar, oyun ayakkabıları ve hat bakım ekipmanlarından oluşmaktadır.

Bowling aktivitesi, oyuncuların belirli mesafeden, ayrılan alan içerisinde bowling toplarını yerden yuvarlayarak lobutların devrilmesini amaçladıkları bir oyun/aktivitedir. Aktivite için kişi sayı sınırlaması bulunmasa da genellikle 2 ya da 4’er kişilik gruplar halinde oynanmaktadır. Oyun alanının görünüşü aşağıdaki şekiller gibidir:

Hatların kaplayacağı alan hesaplanırken hat başına diğer alanlarla beraber 90 m² yer ayrılmaktadır. Dünya Bowling Federasyonu(FIQ) ve Amerikan Bowling Kongresi(ABC) standartlarına uygun bir bowling tesisinin ölçüleri ;hat boyu oyuncu oturma grubundan itibaren makinaların arkasındaki duvara kadar 30.0m., hat eni ise herbir çift hat için 3.46m. olarak belirtilmektedir. Tesis için tavsiye edilen tavan yüksekliği ise 3.5 - 4.0m. olmaktadır. Hatların devamlılığını sağlamak ve makinalara uygun bir yerleşim temini için en az bir çift hat arasında sütun, kolon vb. engel olmaması gerekmektedir. Kurulmak istenen bowling salonunun eninin ne kadar olması gerektiği ile ilgili hat sayısına bağlı en ölçüleri tablosu aşağıda belirtilmiştir.

3.1.4. BİLARDO

Bilardo aktivitesi de merkezimizde yer alacak olan aktivitelerden biridir. Bir bilardo tesisinde, hizmet verilmesi için gereken ekipmanlar; oynanacak oyun için gerekli masa türü, ıstaka (bilardo sopası), bilardo masası çuhası, bilardo top seti (oyun türüne göre değişmektedir), ıstakalık, plastik üçgen (Amerikan oyununda gerekir), mekanik sayı tabelası, ıstaka ucu, tebeşir (istekanın topa daha ölçülü vurmasını ve gereksiz yere kaymamasını sağlar, özellikle falsolu vuruşlarda çok kullanılır) ve köprü (zor uzanılan toplara yetişmeyi sağlar)den oluşmaktadır.

Bilardo aktivitesi kapalı bir alanda oynanan bir oyundur. Kişi sınırlaması bulunmayan bu aktivite, türüne göre farklılık göstermekle birlikte, topların belirli kurallar çerçevesinde masa deliklerinden geçirilmesi ve ıstaka ile hareket ettirilen topla masada mevcut bulunan diğer topların hareket ettirilmesi esasına göre oynanır. Bilardoda açı hesaplamak ve hızı ayarlamak iki temel kuraldır. Bilardo en başta cepli (delikli) bilardo ve cepsiz (deliksiz) bilardo olarak iki temel gruba ayrılır. Cepli bilardoya örnek olarak bilinen 8-Top (Amerikan) bilardosu ve Snooker vardır. Cepsiz bilardoysa 3-Top (3-Bant) bilardo olarak bilinir.

Ekipmanlar için çeşitli firmalarla görüşülmüş ve masanın haricindeki diğer bütün ekipmanların masayla beraber bedelsiz olarak temin edilmesi sağlanmıştır. Bilardo oyunu için gerekli alan, oyun alanı ve ıstakanın rahat kullanılması için gereken alandan oluşmaktadır. Aşağıdaki şekilde oyun için gerekli alan gösterilmiştir:

Bu alanın haricinde masanın büyüklüğüne göre gerekli alan da değişiklik göstermektedir. Bununla ilgili tablo aşağıda belirtilmiştir:

Bütün bu bilgilerin ışığında, bilardo hizmeti için toplamda 4 masa (2 adet Amerikan, 2 adet 3-bant masası) bulundurulması kararlaştırılmış, 10 ft.lik ebatta olan masalardan 140 cm’lik ıstaka kullanımına imkan veren masalardan bulundurulması kararı alınarak toplamda 4 adet x 25,52 m²/adet = 102,08 m² alan ihtiyacı oluşmuştur.

3.1.5. MASA TENİSİ

Masa tenisi aktivitesi tesisimizde ana aktivite olarak olmasa da bir yan aktivite olarak yer alması planlanan bir aktivitedir. Masa tenisi oyunu ekipmanları; masa, file ve bağlantı ekipmanları, raketler, pin pon topundan oluşmaktadır. Görüşülen firmalardan masa dışındaki ekipmanların bedelsiz olarak edinilebileceği bilgisine ulaşılmıştır.

Masa tenisi aktivitesi oyuncuların raketleri kullanarak pin pon topunu karşı oyuncunun alanı içerisinde bırakması esasına dayalı olarak oynanmaktadır. Masa tenisi aktivitesi, 2 ya da 4 kişilik gruplar halinde oynanan bir oyundur.

Masa tenisinde oyun alanı olarak tanımlanan masanın üst yüzeyi 2.74 m uzunluğunda, 1.525 m genişliğinde ve yerden yüksekliği 76 cm olan bir dikdörtgen şeklindedir. File yüksekliği için ise, netin üst kısmı, tüm net boyunca, oyun yüzeyinden 15.25 cm yüksek olmalıdır. Buna göre oyun için masa başına gerekli olan alan 6 m x 3 m den 18 m² olmaktadır. Tesisimize başlangıç olarak yeterli olacağı düşünülen sayıda, 2 tane, masa tenisi masası koyulması planlanmaktadır. Buna göre masa tenisi aktivitesi için gereken toplam alan, gerekli ekipmanın temin edileceği resepsiyon benzeri alanla birlikte 45-50 m² arasında öngörülmektedir. Masa tenisi aktivitesi bir yan aktivite olarak düşünüldüğünden bilardo aktivitesi ile aynı katta, aynı alanın farklı bölümlerinde yer almasının uygun olacağı düşünülmüştür.

3.1.6. PAİNTBALL

Paintball (Yakartop) ise düşük kurulum maliyeti ve sağladığı yüksek kar maliyetinin yanında, bir grup faaliyeti olması ve tüm dünyada talebinin artıyor olmasının getirdiği avantajlara sahiptir. Günümüzde şirket eğitimlerinin aynı zamanda eğlenceli faaliyetlerle birlikte veriliyor olmasının verdiği fırsat kullanılarak tesise kattığı faydanın zaman içerisinde artacağı düşünülmektedir. Ayrıca yine çok amaçlı olan kuruluşumuz içinde ucuz ve keyif veren bir faaliyet olması nedeniyle özellikle de gençler arasında tercih edilen bir faaliyet olacaktır. Talebinin artışıyla birlikte ise reklamı daha iyi yapılarak firma eğitimleri, şirket toplantıları, üniversiteler arası oyunlar şeklinde yaygınlaştırılabilir, hatta yatılı kalmayı gerektirecek eğitim benzeri programlar için tesisimizin bize sağlamış olduğu geniş arazi olanağı kullanılarak konaklayacak bir bina daha inşa edilebilir.

3.1.7. YÜRÜYÜŞ

Günümüzde insanların stresli iş ortamlarından ve şehirli hayatından birazcık olsun kopmak için artan arayışlarına çözüm olarak sunulan yürüyüş aktivitesi özellikle sıkıcı trafik, şehrin kalabalığı ve yorucu çalışma günlerinden sonra haftasonlarında insanların kaçamak yapıp, ruhunu dinlendirmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Müşterilerimize bu ihtiyaçları karşılayıp, diğer aktivitelerimize katılmalarını sağlayacak bir ortam sunmayı planlamaktayız.

3.1.8. AKÜLÜ ARABA SÜRÜŞÜ

Müşteri hedef kitlesi olarak çocuklu aileleri de hedeflediğimiz için, aktivite merkezimize çocuklarıyla beraber gelen ebeveynlerin aktivitelere katılımları esnasında çocuklarına yönelik aktiviteler sunmayı planlamaktayız. Çocuklar için eğlenceli bir aktivite olan akülü araba sürüşünü merkezimiz bünyesinde bulundurarak kendimizi farklılaştırmış oluyoruz.

3.1.9. BİSİKLET SÜRÜŞÜ

Dinlenmek ve rahatlamak isteyen, sportif yaşamı seven müşterilerimize kendilerinin dinlenerek spor yapabilecekleri bir aktivite olarak bisiklet sürüşünü öneriyoruz. Bu aktivitemizi ormanlık arazimizdeki doğayla bütünleşik bisiklet parkurumuzla müşterimize sunuyoruz.

3.1.10. MASA OYUNLARI

Hedef müşteri kitlemiz içerisinde yer alan gençler ve masa oyunlarını oynamaktan hoşlananlar için merkezimizde scrabble, tabu, jenga gibi masa oyunlarını bulundurmayı planlıyoruz. Müşterilerimizin arkadaş grupları ya da takımlar halinde bu aktiviteye katılıp, merkezimizde güzel vakit geçirmesini sağlıyoruz.

3.1.11. SİNEMA

Tesisimizde bulunacak olan 2 adet cep sineması konfor özellikleriyle ön plana çıkacaktır. Rahat ve ortopedik koltuklar, geniş diz mesafesi ve oturma alanı, kaliteli ses sistemi gibi müşteri çekilmesini sağlayacak özelliklerinin yanında mevcut konumu itibariyle etrafında fazla rakip olmayışı kuruluşumuza rekabet avantajı sağlayacaktır. Ayrıca birçok faaliyetin hep beraber tesiste yer alışı sayesinde kalabalık gelen topluluklar için önemli bir seçenek olarak bulunmaktadır. Özellikle de geniş aileler düşünüldüğünde, bir kısmı eğlenmeyi veya spor yapmayı tercih ederken, bunlardan yararlanmak istemeyen kişiler için ideal bir alternatif oluşturacaktır. Mevcut durumuyla 100’er kişilik kapasiteye sahip 2 cep sinemasının kurulumunun düşünüldüğü tesiste, daha sonraki zamanlarda ortaya çıkabilecek talep artışı ile birlikte kapasite artırımıyla, yeni sinema eklenmesiyle veya şu an için çok maliyetli olan 3 boyutlu sinemanın (yaklaşık 3 milyon dolar) eklenmesiyle ürün için geliştirme olanakları kullanılabilir.

3.1.12. SPA BİRİMİ

Merkezimizde verilecek hizmetlerden biri de türk hamamıdır. Hedef kitlenin ilgi göstereceği ve getiri/maliyet oranının yüksek olduğu düşüncesiyle planlanmış bir aktivitedir.

Dinçleşmek, fiziksel metabolizmayı düzene sokmak ve hafiflemek için iş sonrası veya hafta sonları ferah ve rahatlatıcı bir ortam; Türk usulü terapi içerisinde düşünülen aktivitelerimiz;

• Türk Hamamı ve kese programları

• Sauna

• Buhar odası

• Şok havuzu

• Jakuzi’den oluşmaktadır.

Türk hamamı aktivitesi için 100 m² alan gerekli olmaktadır.

Sauna aktivitesi kurulacak spor ve aktivite merkezimizde bulunacak olan önemli aktivitelerden biridir. Sauna, fazla ısınma terapisinden faydalanmanın mükemmel bir yoludur. Ateşi suni olarak yükseltmekten başka, terapötik terlemeyi artırır, cildin onarılmasına ve temizleyici aktivitesinin yeniden canlandırılmasına yardımcı olur. Sauna terapisi, ısı gerilimi ve hızlandırılmış kan dolaşımı ile lipit hareketini kolaylaştırır ve yağlı dokularda depolanan toksinlerin atılmasını sağlar. Bunun yanısıra; zihin açıklığının yükselmesi, enerji artması, alerjik reaksiyonların daha az oluşu, uyku düzenliliği sağlanması ve düşük kan basıncı, karaciğerde yenilenme ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarında düzelmeler gibi faydaları da bulunmaktadır.

Sauna aktivitesi, bu aktiviteyi kullanan kişilerin ortamda bulunan buharın oluşturduğu yüksek sıcaklıkla rahatlamak adına başvurdukları bir aktivitedir. İdeal sauna, 90 ºC’de, 15’er dakikalık 2-3 seans halinde yapılandır.

Sauna aktivitesi için gerekli alan sauna 50 m² alana ihtiyaç duyulacağı saptanmıştır.

3.2. Hizmet Tanımları

3.2.1. CAFE

Cafe resepsiyonun ve havuzun hemen bitişiğinde bulunacak, mevcut müşterilerimizin ihtiyaçlarına hitap edecektir. Gelen müşteriler burada bekleyebilecek, merkezin etkinliklerine katılanlarda yine buradan kolaylıkla ihtiyaçlarını karşılayabileceklerdir. Havuzlar için özel bir bölüm havuz başında hizmet verecektir. Cafe, sportif diye nitelendirebileceğimiz müşteri grubunun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacağından, bu gruba süreklilik kazandırma da etkili olacaktır. Yine finans gibi tatili olmayan sektörlerde çalışan müşterilerimiz bu bölümde plazma tv’lerden veya internetten gündemi takip edebilecek veya işlerini yürütebilecektir. Bu bölümdeki ürünlerimizde çeşitlilik ve kalori düzeyleri öne çıkacaktır. Fitness ve Jimnastiğe gelen müşterilerimiz burada diet programlarını uygulayabilecekerdir.Havuz başında ise sandviç gibi soğuk gıdalar sunulacaktır. Bu bölüm ileride sürekli bir müşteri grubu oluştuğunda, genişletilebilecek nargile ve oyun tarzı etkinliklerle müşterilerin vakit geçirmeye gelebileceği bir yer haline dönüştürülebilecektir.

3.2.2. RESTAURANT

Restoranımız gündüz ve akşam saatlerinde İtalyan ve Akdeniz mutfağından yemek çeşitleriyle hafta boyunca müşterilerimize hizmet verecektir. İtalyan aşçı da çalıştırılacak olan bölümümüzde lezzet, temizlik ve farklılık esastır. İç dizayn ve müzik sayesinde restorana royal bir hava verilecek, böylelikle özellikle royal grup olmak üzere müşteri gruplarını merkezimize çekmede önemli rol oynayacaktır. Fiyatlar aynı kategorideki rakip restoranlar gibi yüksek seviyede olacaktır, bu bakımdan doluluk oranı karlılığımız üzerinde önemli bir etki yaratacaktır. Kalori oranlarını belirteceğimiz mönülerimizde müşteri gruplarımızın ihtiyaçlarına göre yemekler bulundurulacaktır. Ayrıca mönümüzde aylık olarak değişen bir yemek grubumuz da bulunacak, devamlı müşteriler sürekli olarak yeni lezzetler bulabileceklerdir. İlerleyen dönemlerde canlı müzik ve dünya mutfağından lezzetlerde yapılabilecek eklemelerle iş birimimizi geliştirmemiz mümkün olacaktır.

3.2.3. OTOPARK

Merkezimizde müşterilerimize sunulması planlanan hizmetlerden biri de otopark hizmetidir. Arabasıyla gelen müşterilerimize ücretsiz olarak sunduğumuz otoparkın içerisinde belli bir ücret ve üyelerimize sağlanan indirimler karşılığında sunulan araba yıkama hizmeti de bulunmaktadır. Böylece arabasıyla gelen müşterilerimizin araba yıkama ihtiyaçlarının da bu aktivite sayesinde karşılanması planlanmaktadır. Otoparkımızın yaklaşık 200 araçlık kapasitede olması planlanmıştır.

3.2.4. SERVİS

Araba sahibi olmayan müşterilerimizin merkezimize rahat bir şekilde ulaşmalarını sağlamak adına şehrin çeşitli noktalarından belirli saatlerde merkezimize doğru ve yine merkezimizden belirli noktalara belirli saatlerde servis kaldırılması planlanmıştır. Aktivite merkezimizin konumlandırılmasının şehir merkezine uzaklığının çok fazla olmaması sebebiyle yoğun bir servis ağı değil, ihtiyaç doğrultusunda hizmet sağlanacaktır. Yoğunluğun artması sonucu, projenin hayata geçişinden sonra servis ağı revize edilebilecektir.

3.2.5. GÜZELLİK MERKEZİ

Bu bölüm güzellik ve bakım hizmetleri verecek, merkezimize çekmeyi düşündüğümüz müşteri profilinin ihtiyaçlarını karşılamada tamamlayıcı rol üstlenecektir. Duş ve saunanın bitişiğinde, fitness ve jimnastik salonunun altında bulunması dolayısıyla sürekli talep görecek ve diğer etkinliklerimize olan talepte de artış etkisi yaratacaktır. Saç bakımı için diğer etkinliklere katılan müşterilerimizi de göz önünde bulundurarak uygun bir fiyat aralığı belirlenecek, diğer hizmetler ise yine kaliteli ve yüksek fiyat aralığında sunulacaktır. İleriki dönemlerde talep olursa; özel hocalar, farklı bakım hizmetleri ve ayak masajı gibi popüler hizmetlerde sunulabilecektir.

3.2.6. ÇOCUK AKTİVİTELERİ

Müşteri kitlesinin içinde çoğunluk olarak evli ve çocuk sahibi kişilerin var olduğu düşünülerek çocuk bakım hizmeti verilmesi planlanmıştır.

Merkezimizde sunacağımız bu hizmet ile artık aileler çocukları ile birlikte de her türlü aktiviteden yararlanabilecekler. Günümüzde özellikle çalışan anne ve babalar için en büyük sorun çocuklarını bırakabilecekleri güvenilir bir bakıcı bulmaktır. Biz geleceğin dünyasını yaratacak olan çocuklarınız ve sizin için her ayrıntıyı düşündük. Aileler aktivite merkezimizin tadını çıkartırken çocuklar da güvenli bir ortamda, uzman bakıcılar ile birlikte keyifle zaman geçirebilecekler.

3.2.7. SAĞLIK HİZMETLERİ

Aktivite merkezimizde müşterilerimize salt aktivite değil, aktiviteyi hizmetle birleştirerek sunmayı planladığımız için özellikle havuz, paint ball gibi aktiviteler için gerekebilecek bir sağlık hizmetinin merkezimizde yer alması düşünülmüştür. Bunun için merkezimizde bir revir oluşturulması planlanmakta, ayrıca çalışma saatleri boyunca bir doktorun merkezimizde hazır bulunması düşüncesi benimsenmektedir. Oluşturulacak revirde gerekli ekipmanlar bulunacak ve acil durum için bir ambulans da merkezimiz bünyesine katılacaktır.

3.2.8. GÜVENLİK HİZMETLERİ

Müşterilerimizin merkezimizde hoş vakit geçirirken kendilerini güvende hissedebilecekleri bir ortam oluşturmayı hedeflediğimiz için, merkezimizde giriş-çıkışlarda ve merkezimizin çeşitli noktalarında güvenlik elemanları bulundurulması ve aynı zamanda yine belirlenecek noktalara güvenlik kamerası gibi güvenlik ekipmanlarının yerleştirilmesi planlanmaktadır.

Bu hizmetin bizzat merkezimiz tarafından sağlanması yerine bu hizmetin dışarıdan alınması (out-source edilmesi) planlanmakta, bunun için de gerekli firmaların araştırması yapılarak en uygun firmayla çalışılması öngörülmektedir.

4. SEKTÖR ANALİZİ

Türkiye’deki kapalı alan sporları ve havuz hizmetlerini aynı anda sunabilen aktivite merkezlerinin büyük bir kısmı İstanbul’da toplanmıştır. Ege, Akdeniz bölgelerinde de çok amaçlı ve büyük tesisler bulunmasına karşın, bu tesisler çoğunlukla yaz döneminde tatilciler tarafından kullanılmakta olup, kışı mevsiminde kapasite kullanım oranları çok düşmektedir.

İstanbul’da yaşayan toplam birey sayısı yaklaşık olarak 15 milyondur. Anadolu yakasına bakıldığında, yoğun çalışma alanlarından çok, oturma ve dinlenme mekanlarının varlığından söz edilebilir. Özellikle kurumsal ve büyük şirketlerin ofisleri, gazeteler, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, kısacası çalışma ortamlarının yoğunluğu, Avrupa yakasında, Asya’ya oranla daha fazladır. Genellikle sabah 08:30’dan akşam 17 veya 18’e kadar çalışan büyük bir kitle, hem yorgunluğunu atmak, hem de spor yapabilmek, hem de yakın arkadaş çevresi veya ailesiyle birlikte zaman geçirebilecekleri uygun ortamların arayışı içerisindedirler.

Bu tip hizmetleri İstanbul’da sunan ve devlet ya da herhangi bir kamu kuruluşu bünyesinde olmayan belli başlı tesisler bulunmaktadır. Bu tesislerde, yüzme havuzları, aletli jimnastik salonları, aquaparklar, meditasyon ve uzakdoğu sporları, çeşitli kafeterya ve restoran hizmetleri, tenis, halı saha, voleybol, basketbol gibi sayısı arttırılabilir aktiviteler sunulmaktadır.

Kurulacak olan tesisin, özellikle genç ve çalışan kesim için sunacağı katma değerler de bu noktada yoğunlaştırılacaktır.

5. KURULUŞ YERİ ANALİZİ

5.1. Kuruluş Yeri Seçimi

Projede kurulması planlanan tesis spor ve eğlence (aktivite) ağırlıklı bir tesis olacaktır. Dolayısıyla hedef kitlenin bu merkeze çekilebilmesi gerekmektedir. Potansiyel müşterilere yakınlık, mümkün olduğu derecede servis hizmeti, tesisin kapsayacağı aktiviteler ve uygulamalar başarıyı doğrudan etkileyecektir.

Hedef kitle olarak 24 yaş ve üzeri çalışan A ve B sosyo ekonomik grubunda olan kişiler hedeflendiği için, hem hafta içi akşamları hem de haftasonu gelebilecekleri ve şehir içinde olan bir kuruluş yeri bulunmalıdır.

Şehre yakınlık, veya şehrin içerisinde olma kriterleri kısıtlayıcıdır; çünkü şehrin içerisinde- belki de merkezinde- olma beraberinde ağır bir maliyet unsurunu da taşımaktadır. Projenin finansmanı başlangıç aşamasında banka kredisi ile sağlanacağı için, bu yatırımın geri ödemesi de proje grubunu zorlayıcı nitelikte olacaktır. İlk kurulum maliyetleri yüksek olan bir tesiste eğer nakit akışları düzenli bir şekilde yapılamazsa, ödemelerin gecikmesi yüzünden iflas ve tasfiye yolu açılabilir.

Bir diğer konu da tesisin kurulacağı arazinin yüzölçümüdür. İçerisinde iki tip havuz, restoran, aquapark, otopark,sinema, paintball, geniş bir aletli jimnastik salonu, bilardo, masa tenisi gibi yer kaplayan aktiviteleri barındıracak olan bir tesis de haliyle yüzölçümü bakımından büyük olacaktır. İstanbul içerisindeki her araziye de aynı yüzölçümünde imar izni verilmediği göz önünde bulundurulursa, başka bir ağır maliyet unsuruyla karşılaşılmaktadır.

Bu kısıtları aşabilmek için proje ekibi İstanbul içerisinde hem emlak sitelerinden, hem de bizzat ziyaretler yaparak arazi maliyetleri hakkında bir araştırma yapmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, şehre yakın, metrekare maliyetleri düşük arazilere Sarıyer bölgesinde rastlanmıştır. Yakınlık bakımından ilk önce Mecidiyeköy civarındaki araziler araştırılmıştır. Mecidiyeköy’deki imar izni olan ve satılık/kiralık olan arazilerin iki adet kısıtı vardır. Birincisi yüzölçümlerinin küçük olması (2000-4000 metrekare civarında), ikinisi de fiyatlarının astronomik olması (4.000.000-55.000.000$ arasında)’dır. Anadolu yakasındaki araziler nisbeten daha ucuz olmasına karşılık, burada kurulacak bir tesis için müşterilerin yaka değiştirmesi gerekecektir. Bu da zaten karmaşık olan şehir trafiği içinde müşterilerin hevesini kırabilecek, dolayısıyla tesisin karlılığını negatif yönde etkileyecektir.

İkinci aşamada Beşiktaş’taki arazilere bakılmış, fakat buralardaki araziler de küçük bulunmuştur. Bakırköy’deki araziler incelenmiş, fakat Bakırköy’de en büyük potansyel rakiplerden biri olan Coliseum da bulunduğu için yakın konumlandırma yapılması uygun bulunmamıştır.

Sarıyer’deki araziler ise gerek karayolunun trafiği,gerek Levent ve Maslak’ta bulunan büyük işyerlerine yakınlığı, gerekse Maslak’a kadar yapılmakta olan metro hattı neticesinde müşteri çekebilme potansiyeline sahiptir. Ayrıca Şehrin içinde olduğu için haftasonları da gelinebilecek güzel bir tesis kurulabilir. Arazi maliyetleri dikkatle incelenmiş, ve tesisin kurulumana yetip artacak derecede büyük bir arazi Sarıyer Zekeriyaköy’de bulunmuştur. Bu arazinin yüzölçümü tam 26.500 metrekaredir. Dolayısıyla tesis kurulduktan sonra da genişletilmek istenilirse buna da imkan verecek düzeyde büyüktür. Arazinin maliyeti ise 100.000$’dır ve kot farkı da bulunduğu için otopark yapımına da müsaittir. Bu arazinin satın alınmasında banka kredisi de kullanılabilmektedir; çünkü Akbank bireysel kredilerde bile 100.000 YTL’ye kadar limite izin vermektedir. Proje grubunun 6 kişi olduğu düşünüldüğünde, bu 140.000YTL civarındaki maliyetin karşılanabilmesi de kolay olacaktır.

5.2. Kuruluş Yeri Karar Aşaması

Tesisin kurulacağı arazi, ana müşteri kesiminin maksimum 1 saat harcayarak ulaşabileceği bir mesafede olmalıdır. Ayrıca, Avrupa yakasında olması da tercih sebebidir. Hem şehrin içinde, hem de şehrin gürültü ve kötü havasından uzak, aynı zamanda da ağaçlık bir arazi içerisinde olması istenmektedir. Maliyet unsuru da düşünülerek, başlangıç maliyeti olabildiğince düşük, aynı zamanda da yüzölçümü olabildiğince büyük olan Sarıyer Zekeriyaköy’deki arsa tesis kurulumu için uygun bulunmuştur. 140.000 YTL olan arsa fiyatı, bedeli nakit olarak ödeneceği için peşin alımla 120.000YTL’ye düşürülecektir. Dolayısıyla ilk aşama için banka kredisine de gerek kalmayacak, proje grubu kendi imkanları ve ailelerinden bu meblağı temin edecektir. Bu da aile başına 20.000 YTL gibi makul bir düzeye inecektir.

6. İŞLETME PLANI

6.1. İNŞAAT PROJESİ

Spor ve eğlence kompleksi olarak tasarlanan, 26500 m2 lik arsada 5000m2 si kapalı aktivite merkezine ve gerisi de açık alanda yapılabilecek aktiviteler için ayrılmıştır. Tesisimizin yerleşim planı birimler bazında ele alınmış, konumlandırılması çizimlere aktarılmış ve finansal planında da maliyetleri ele alınmıştır.

Arazimizin genişliği söz konusu olduğu için, hem estetik görünmesi, hem de açık havada yürüyüş ve bisiklet sürmeye elverişli olması nedeniyle peyzaj düzenlemesi kapsamında yürüyüş ve bisiklet parkurları kurulacaktır. Ayrıca yaz ayları için açık arazide egzersiz yapmak için uygun seviyede alan ayrımı yapılacaktır.

Tesisimizde ana gelir kalemlerinden birisi havuzlar olacaktır. Bu havuzların yapım aşamasında öncelikle yeterli miktarda topra kazılacak, uygun bir araziye hafriyatı yapılacak, buradan boşalacak alana da havuz inşası yapılacaktır. İnşaat yapılacak olan arazide klasik anlamda havuz inşaatı, hem maliyetten tasarruf, hem de çabuk inşaat yapabilme amacıyla çelik konstrüksiyon inşaata çevrilecektir[1].

Tesisimizde bulunacak olan otopark inşaatı için de arazideki kot farkı kullanılacak, içeriye arabalarıyla gelen müşteriler bodrum katta yapılacak olan otoparka gireceklerdir. Burada aynı zamanda oto yıkama hizmeti de otoparkın içerisine yerleştirilecektir.

6.2. ÜYELİK SİSTEMİ ve FİYATLANDIRMA POLİTİKASI

6.2.1. Üyelik Sistemi

Turkuaz club şehrin göbeğinde iş çıkışı, haftasonu Cumartesi Pazar demeden uğrayabileceğiniz keyifli spor ayrıcalığını yaşayabileceğiniz ve eğlenceli zaman geçirebileceğiniz merkezlerden biri olacaktır. Açık ve kapalı yüzme havuzu, sauna ve masaj, solaryum, bilgisayarlı fitness kontrolü gibi uygulamaları, body building aletleri ile doğru ve sağlıklı jimnastik ile üyelerine kişisel bir spor eğitimi ve özel dizayn edilmiş sinema salonları, grup olarak oynayabileceğiniz paintball, bilardo, masa tenisi bowling oyunları ile eğlenceli zaman geçirmenin keyfini sunuyor. Ayrıca geleneksel Türk hamamları ve saunası ile de dinlenerek eğlenme olanağını da gerçekleştiriyor. Üyeler için televizyon ve satranç gibi dinlence olanakları da sağlanıyor.

Benzer tesislerden farklı olarak; üyelere tüm standart grup dersleri, otopark hizmeti, çocuk aktiviteleri, oyun odası ücretsiz sunuluyor. Yiyecek içecek, sinema ve diğer birimlerde de özel üyelik indirimi yapılıyor. Üyelerinin misafirleri ise özel bir fiyatla tesisten yararlanabiliyor.

Seçeceğiniz üyelik tipine göre açık - kapalı yüzme havuzları, fitness salonları, SPA birimleri (Türk hamamı, sauna, şok havuzu, buhar banyosu), açık spor alanları (bisiklet ve koşu pisti, basketbol-voleybol kortları, açık alan egzersiz bölgesi) ve daha fazlası hizmetinizde olacak.

Her gün 07:00-22:00 saatleri arasında hizmete açık olan turkuaz club üyelik sistemine bağlı olarak çalışıyor. Gold, silver ve platinum olmak üzere 3 farklı üyelik sistemiyle hizmet veren Turkuaz'da “aktivite club card” sahibi olan müşterilere % 50'ye varan indirimler sağlanıyor.

Gold üyelik: Üyelik kapsamına havuz, tenis kortu, fitness club, Türk hamamı, sauna dahil.
En az 6 aylık ve 1 yıllık üyelik mevcut. Turkuaz aktivite club card 'la 1 yıllık üyeliklerde 3000 YTL üyelik ücretinde % 50, 1750 YTL olan 6 aylık üyeliklerde ise %25 oranında indirim sağlanıyor. Eş indirimden de yararlanmak mümkün. Her gün 07:00 - 22:00 saatleri arasında geçerli.

Silver üyelik: 1 yıllık, 6, 3, 1 aylık seçenekler mevcut. Üyelik kapsamına fitness club, Türk hamamı, sauna dahil. 1 yıllık 2300 YTL, 6 aylık 1200 YTL, 3 aylık 700 YTL ve 1 aylık 350 YTL olarak belirlenen fitness center üyeliği için de Turkuaz aktivite club card ayrıcalıklarından yararlanılabiliyor. Eş indirimi de % 50'ye varan oranlarda sağlanıyor. Her gün 07:00 - 22:00 saatleri arasında geçerli

Platinum üyelik: Silver üyeliği gibi fitness club, Türk hamamı ve saunayı kapsayan platinum üyelik sistemi evde oturan bayanlara yönelik bir paket program. Pazartesi'den Cuma'ya saat 07:00 -16:00 saatlerinde fitness center, hamam ve sauna hizmetlerinden yararlanabilen platinum üyeleri diğer üyeliklere göre hesaplı bir spor imkanına kavuşuyorlar. Az tercih edilen saatler olmasıyla yapılan programda yıllık üyelik fiyatları 1200 YTL, 6 aylık 700 YTL, 3 aylık 500 YTL ve 1 aylık 200 YTL olarak belirlenmiştir.

Not: Turkuaz aktivite club card 1 yıllık 400 YTL karşılığında alınıyor. Turkuaz club’da geçerli olduğu gibi yıl boyunca gerçekleştirilen birçok aktivitede, restoranlarda indirim, istenilen bir günde ücretsiz aktivitelere katılma gibi imkanlar da sağlanıyor.

Üyelik sistemlerine dahil olmayan diğer aktiviteler için Turkuaz aktivite club card sahibi üyelerimize %20 ve sadece Turkuaz aktivite club card sahibi müşterilerimize %10 oranında indirim uygulanacaktır. Üyelik sistemi dışındaki aktivitelerimizin ücret politikaları;

6.2.2. Fiyatlandırma Politikası

Fiyatlandırma politikası Rekabet bazlı stratejiye uygun olarak rakiplerin fiyatlarının ayrıntılı analizi sonucu ortaya çıkmıştır. Aylık talep tahminleri ise hedef kitle sayısı üzerinden yüzdelik tahminler yapılarak ortalama hedeflenen talep öngörülmüştür.

7. REKABET ANALİZİ

Kurulması planlanan TURKuaz Spor ve Aktivite Merkezi içinde bulundurulması düşünülen her aktivite işletmenin karşısına rakip işletmeler çıkarmaktadır. Kurulacak bu işletmenin mevcut işletmeler içinde kendini göstermesi, rakiplerinin içinden sıyrılması ve pazarda tutunması iyi yapılmış bir rekabet analizini gerekli kılmaktadır. Bu sebeple önce bulundurulması düşünülen her aktivite için ayrı ayrı rekabet analizleri yapılarak durum değerlendirilmiş, sonrasında işletmeye bütünsel olarak yaklaşılarak işletmesel bir rekabet analizi ortaya konulmuştur.

7.1. Aktiviteler Bazında Rekabet Analizi

7.1.1. Havuz Aktivitesi Rekabet Analizi

TURKuaz Spor ve Aktivite Merkezi içerisinde iki adet normal ve bir adet çocuk havuzu bulundurulması planlanmış ve bu konuda rekabet oluşturacağı düşünülen işletmeler incelenerek rekabet analizi oluşturulmuştur. Bu rekabet analizinde, İstanbul’da yüksek sosyo-ekonomik düzeydeki bireylere hizmet veren ve hizmet kalitesi yüksek olan rakipler incelenmiştir.. Ana karşılaştırma kriterleri olarak açılış-kapanış saatleri, bulunulan bölge, havuz giriş ücretleri (hafta içi ve hafta sonu) ve üyelik ücretleri (aylık/3 aylık/ 6 aylık/ yıllık) kullanılmıştır. Bu kriterlere bağlı olarak yapılan analizler aşağıdaki tablolarda gösterilmiştir.

Tablolardan da görüldüğü üzere konumlanma olarak fazla bir rekabet ortaya çıkmamaktadır. Hizmet süresi olarak da rakiplerle eşit derecede hizmet süresi anlayışı benimsendiğinden hizmet süresi bir tehdit unsuru olmamaktadır. Üyelik sistemi ve hizmet ücretlerine ise aktiviteler için oluşturulan üyelik ve ücretlendirme sisteminde detaylıca değinilecektir.

7.1.2. Fitness Center Aktivitesi Rekabet Analizi

Aktivite eğlence ve spor denilince İstanbul kuşkusuz rekabetin en yoğun yaşandığı bölgelerden birisidir. Aktivite merkezi projesi kapsamında genel rekabet analizi sonuçlarına ulaşmak için merkezin başlıca aktivitelerinden biri olan fitness center açısından rakipler ve piyasa incelenerek bir rekabet analizi oluşturulmuştur. İstanbul’da spor merkezi olarak veya pek çok aktiviteyi içinde barındıran merkezler içinde pek çok fitness center bulunmaktadır. Farklı yaş gruplarına ve farklı sosyo-ekonomik gelir gruplara yönelik Avrupa ve Anadolu yakasında kurulmuş spor merkezleri oldukça fazladır.

Genel olarak sektör içerisinde pazardan pay alan firmalar kuruldukları bölgeler dikkate alınarak şu şekilde sıralanabilir:

Yukarıda sayılan spor merkezlerini belli bölgelere ayırarak incelediğimizde konumlanma olarak rakip analizi ortaya çıkmaktadır. Konumlanmaya göre rakip analizi aşağıdaki grafikte gösterilmiştir:

Yukarıda sayılan bütün fitness merkezleri içerisinde bizim hedef kitlemiz açısından rekabet ettiğimiz asıl rakiplerimiz mevcuttur. Sarıyer Zekeriyaköy’de kurulması planlanan merkezimizin fitness center bölümü için asıl rakiplerini, yakın çevresinde olan ve benzer hedef kitleye benzer hizmetleri sunan spor merkezleri oluşturmaktadır. Bu merkezler de aşağıdaki tabloda görülmektedir:

7.1.3. Sinema Aktivitesi Rekabet Analizi

Kurulacak olan aktivite merkezimizde yer alacak aktivitelerden birisi olan sinema için en genel anlamıyla mevcut rakiplerimiz incelendiğinde AFM, CineBonus, Movieplex ve Megaplex firmaları ortaya çıkmaktadır. Bu firmaların İstanbul genelinde çok yaygın salonları bulunmakla birlikte –özellikle Taksim bölgesinde-, tesisimizi kurmayı planladığımız yere en yakın sinema salonlarının Maslak TİM, İstinye Cine/Mall ve Kemerburgaz AFM olduğu görülmüştür. Ancak Sarıyer merkezde mevcut bir sinema bulunmamaktadır. Sinema olarak farklılaşma adına İstanbul’daki sinemalar işletme için ciddi rakip olsa da konum adına bu etkinin an aza indiği görülebilmektedir. Tesisimizde yer alacak olan sinema salonlarında yakın rakiplerden farklı olarak 100-150 kişilik 2 cep sinema salonu olması planlanmakta ve tesisimizdeki sinema salonlarının koltuk genişliği ve koltuklar arası mesafenin geniş tutulması planlanarak rakiplerden farklılaşma hedeflenmektedir.

7.1.4. Paintball Aktivitesi Rekabet Analizi

Kurulacak tesisimizde farklılaşma adına yer verilen ve gelişme potansiyeli yüksek bir aktivite olarak düşünülen paintball hizmet sağlayan çok fazla işletmenin yer olmaması sebebiyle karşısında güçlü rakipler bulundurmamaktadır. Türkiye’de henüz istenen kullanım sayısına ulaşmamış olan bu faaliyet için, insanların bu spor hakkında yeterli bilgiye sahip olmayışı ve çok pahalı olduğunu düşünmeleri negatif bir unsur olarak düşünülse bile, doğru bir tanıtım ile bu aktivitenin kullanıcı sayısının arttırılması planlanmaktadır. Mevcut pazardaki rakipler, konumlanma bakımından en yakında olan Sarıyer’de Kilyos yolunda bulunan Akay Paintball olmakta, diğer potansiyel rakiplerimiz ise Taksim Ares Paintball, Zeytinburnu Arena Indoor Paintball ve Kadıköy Spot Paintball olarak analiz edilmektedir. Taksim, Zeytinburnu ve Kadıköy’de bulunan rakiplerin konumlanma açısından yakınlıkları bulunmadığından çok ciddi bir rekabet oluşturmadıkları görülmektedir.

7.1.5. Bowling Aktivitesi Rekabet Analizi

Kurulması planlanan aktivite merkezimizde bir adet bowling salonu bulunması planlanmıştır. Bowling salonu kurulması planlanmadan önce bu konuda rekabet oluşturacağı düşünülen işletmeler incelenerek rekabet analizi oluşturulmuştur.

İlk olarak, kurulması planlanan aktivite merkezine bütünsel olarak ele alındığında rakip olduğu düşünülen aktivite merkezleri (Coliseum, Sports International gibi) içlerinde yoğun olarak spor faaliyetleri (fitness, aletli jimnastik gibi), grup dersleri (yoga, pilates gibi) ve bunların yanında alternatif olarak da sinema, kafeterya ve restaurant gibi hizmetler barındırmaktadır.

Öte yandan, tüketiciye salt bowling hizmeti vermekte olan işletmeler yer almaktadır ki bu işletmeler de bahsi geçtiği üzere tek bir hizmette odaklanarak kendilerini ve dolayısıyla hedef kitlelerini daraltmışlardır. Ayrıca, salt bowling hizmeti vermekte olan bowling salonlarının İstanbul içerisinde konumlanmaları incelendiğinde genel olarak Anadolu yakasında yer aldıkları ve Avrupa yakasında yer alan az sayıdaki işletmenin de kurulması planlanan aktivite merkezimizle mesafe dolayısıyla herhangi bir rekabet oluşturmasının mümkün olmadığı görülmüştür.

Kurulması planlanan aktivite merkezimiz diğer aktivite merkezlerinin ve tek hizmet odaklı işletmelerin aksine bir çok aktiviteyi insanlara birarada sunarak bir farklılaşma oluşturma gayreti içerisindedir. Bu yüzden, gerek aktivite merkezleri gerekse salt bowling hizmeti veren bowling salonları tam anlamıyla bir rekabet oluşturuyor diyemeyiz, hatta bu konuda herhangi bir rekabet oluşturmaları söz konusu değildir.

7.1.6. Bilardo Aktivitesi Rekabet Analizi

Kurulması planlanan aktivite merkezinde bulunması kararı alınmış bir aktivite de bilardodur. Bu aktivitenin merkezimizde yer almasının planlanması aşamasında işletmemiz için oluşabilecek rekabet durumları aktiviteyle ilgili hizmet veren ve/veya rakip olacağı düşünülen işletmeler analiz edilerek değerlendirilmiştir.

İşletmemizin bir aktivite merkezi olmasından hareketle ilk aşamada rakip olması ihtimali olan işletmeler incelenmiş ancak sadece tek bir aktivite merkezinde bilardo aktivitesinin de sunulduğu, diğer merkezlerin ise bu aktiviteyi hizmetlerinin dışında tutma yolunu izledikleri görülmüştür.

İkincil olarak, bowling hizmetindeki uygulamanın benzeri olara salt bu hizmeti veren işletmeler analiz edilmiş ve ortaya herhangi bir rekabet durumunun çıkmasının söz konusu olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan araştırma, analiz ve değerlendirmeler sonucunda esas hizmet olarak bilardo ve yan hizmetler olarak cafe, masa oyunları, bilgisayar ve internet hizmetlerinin sunulduğu dört merkez tespit edilmiştir. Merkezler konumlanma olarak incelendiklerinde 1 tanesi Anadolu Yakası’nda (Kadıköy) diğerleri de Avrupa Yakası’nda (Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Bahçelievler) oldukları bilgisi edinilmiş ve merkezimize konum olarak yakın olmayacakları için semt açısından bir rekabet oluşmayacağı olgusuna varılmıştır. Ayrıca bu işletmelerin kurulması planlanan aktivite merkezimizle rekabet etmesi mümkün olmayacak derecede az sayıda aktivitesinin olması bilgisinden hareketle rekabet unsuru olmayacakları olgusu teyit edilerek kesinleştirilmiştir.

7.1.7. Masa Tenisi Aktivitesi Rekabet Analizi

Merkezimizde yer alması planlanan bir diğer aktivite de masa tenisi aktivitesidir. Her yaştan insana hitap eden bu aktivite esas aktivite olarak değil de yan aktivite olarak düşünüldüğünden çok kapsamlı bir rekabet analizine ihtiyaç duyulmamıştır. Zaten yapılan araştırmalarda bu aktivitenin tek başına ve esas aktivite olarak yer aldığı herhangi bir işletmeye rastlanmamış, bu açıdan herhangi bir rekabetin oluşmayacağı kanıtlanmıştır. Öte yandan birarada aktiviteler sunan merkezlerde yer aldığı görülmüş, fakat bu merkezlerle ilgili olarak da aktivite sayısı ve çeşitliliği açısından üstünlük söz konusu olduğundan herhangi bir rekabet unsurunun var olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

7.1.8. Restoran Hizmeti Rekabet Analizi

Restoran, doğrudan rekabetin en yüksek seviyede bulunduğu, rakip sayısının çok fazla olduğu bir iş birimi olarak görülmektedir. Hedeflediğimiz müşteri kitlesini göz önünde bulundurarak seçtiğimiz İtalyan ve Akdeniz Mutfağına yönelik araştırmamızda öncelikle şehirdeki bölgelerle, sonra yukarıda bahsedilen iki mutfak çeşidiyle, sonrada alt yemek gruplarıyla rakipleri bölümlenmesi yapılmıştır. Bu bölümleme sonucunda müşteri tercih kıstasları diyebileceğimiz pahalılık, müşteri görüşleri ve otopark opsiyonlarını karşılaştırmalı olarak inceleyip anlamlı sonuçlar grafiklere aktarılmıştır. Buna göre rakipler aşağıdaki gibidir:

Yukarıda, araştırma kapsamında tutulan 5 bölge ve bu bölgede bulunan rakipler görülmektedir. İtalyan ve Akdeniz Mutfağından pek çok restoranla birlikte bazı cafe’lerin de eklenmesi gerekli bulunmuştur. Rakiplerin en çok bulunduğu bölge 47 mekanla Taksim-Beyoğlu Bölgesi ve sonrasında 32 ile Boğaz (Avrupa) ile Levent-Etiler-Ulus gelmektedir.

Rakiplerin bölgelere göre dağılımı incelenmiş ve konumlanma açısından rekabet analiz edilmiştir. Rakiplerin konumlanmaya göre analizi aşağıda görülmektedir:

İtalyan ve Akdeniz Mutfağının bölgeler üzerindeki dağılımı incelendiğinde elit kesimlerde İtalyan Mutfağının ağırlığı hissedilirken, Akdeniz Mutfağı daha kozmopolit bölgelerde ağırlığını hissettirmektedir. Restoranımızda İtalyan Mutfağından ürünlerle hedeflediğimiz kitleye yönelik ürünleri sunarken, Akdeniz Mutfağından ürünlerle de ürün çeşitliliği geniş tutulmuş olacaktır.

Rakip analizi rakip tercihleri açısından da incelenmiştir. Rakip tercihlerinin incelenmesinde ağırlıklı olarak İnternet kaynaklı bir çalışma gerçekleşmiş, Restoranların İnternet adresleri, forumları ve diğer kaynaklar incelenip ulaşılabilen veriler nispetinde ortalamalar alınarak bölgelere yansıtılmış ve aşağıdaki bulgular elde edilmiştir:

Bölgelere ayrılan restoranlar pahalılık kriterine göre de incelenmiş ve aşağıdaki tablo elde edilmiştir:

Pahalılık incelemesi tablosuna bakıldığında göze çarpan ilk nokta; Boğaz (Avrupa) bölgesinde İtalyan Mutfağının göreceli olarak pahalıyken Levent-Etiler-Ulus ve Boğaz (Asya) bölgesinde Akdeniz Mutfağının pahalı olmasıdır. Pahalılık seviyesinin yüksekliğine de bakıldığında, restoranımızda yüksek bir fiyat seviyesi belirleyerek de önemli bir pazar payı elde edebileceğimiz öngörülebilir.

Rakip analizinde restoranların oylanma oranları da incelenmiş ve aşağıdaki grafik bulgularına ulaşılmıştır:

Oylama oranlarını incelerken verilerin puanlarda anlamlı bir değişiklik gözlemlenememiş bunun da internetteki verilerin güvenilirliğiyle ve de rakip karakteristiğimizle ilgili olduğu kanaatine varılmıştır. Genel olarak restoranların cafe’lerden daha fazla oy aldığı da gözlemlenen değerler arasındadır.

Son olarak incelenen kriter, rakiplerin otopark opsiyonlarının bulunup bulunmamasıdır. Bu kriter bazında yapılan analiz sonucu aşağıdaki grafik elde edilmiştir:

İncelenen toplam 136 rakipten 63’ünün otopark opsiyonu bulunmakta olduğu, bunun da %46’lık bir oran anlamına gelmekte olduğu belirlenmiştir. Restoranımızın otopark geniş opsiyonuyla birlikte, trafik ve kalabalıktan yana avantajları da göz önünde bulundurulduğunda, hedeflediğimiz kitle açısından önemli rekabet avantajlarımız olduğunu söylenebilmektedir.

7.2. Sektörel Bazda Rekabet Analizi

Kurulması planlanan TURKuaz Aktivite Merkezi için her aktivite için ayrı ayrı rekabet analizi yapıldığında, her aktivite için birden fazla rakip ortaya çıkmakta, üstelik bu rakipler aktivite bazında değerlendirildiği için de kurulmasını planladığımız aktivite merkezimiz için gerek deneyim gerekse pazarda önceden konumlanmış olma bakımından ciddi tehditler oluşturmaktadırlar. Ancak aktivite bazında yapılmış bir rekabet analizinden ziyade, merkezleri kendi içlerinde birer bütün olarak algılamanın gerçek bir rekabet analizi oluşturacağı düşünülmüş ve bütüncül bir rekabet analizi oluşturulmuştur.

Yapılan rekabet analizinde, ana aktiviteler olarak belirlenen aktivitelerde benzerlik gösteren işletmeler dikkate alınmış ve bu işletmelerin farklılaşma adına var olan aktiviteleri kriter kabul edilerek yer verilen aktiviteler bazında bir analize yer verilmiştir.

Analizde kriter olarak kabul edilen aktiviteler, ana aktiviteler olarak havuz, fitness center ve restoran; farklılaşmayı oluşturacak aktiviteler olarak, sinema, bowling, bilardo, masa tenisi, masa oyunları,paintball, bisiklet parkuru, yürüyüş parkuru,basketbol, voleybol, tenis, hamam, sauna, solaryum, golf, buz pateni, aikido, karate, dans olarak belirlenmiştir. Bu kriterler çerçevesinde rakip olarak görülen işletmeler; Acıbademköy, Coliseum, Conrad Health Club, Darüşşafaka Çetin Berkmen Spor Tesisleri, Hillside City Club, Hyatt Recengy Club Olympus, İstanbul Princess Hotel Spor Merkezi, Kemer Golf & Country Club, Klassis Resort Actium Spor Merkezi, Swissotel The Bosphorus Spa & Wellness Center, Taç Spor Country Club’dır. TURKuaz Aktivite Merkezi için rakiplerle yapılan karşılaştırmalı rekabet analizi aşağıdaki gibidir:

Oluşan tabloda işletmeleri aktivitelerine göre incelendiğinde değişik aktiviteler için güçlü olarak nitelendirilebilecek rakipler ortaya çıkmaktadır. Merkezler aktivitelerin yanısıra konumlanmalarına göre de incelendiğinde kurulması planlanan TURKuaz A.M.’ye yakın olması açısından rekabet oluşturabilecek iki işletme bulunmaktadır. Darüşşafaka Çetin Berkmen Spor Tesisleri ve İstanbul Princess Hotel Spor Merkezi’nin oluşturması beklenen bu rekabetin de aktivitelerin farklılığı ve çeşitliliği ile kolay bir şekilde aşılacağı öngörülmektedir.

7.3. RAKİPLERİMİZ

- Acıbademköy

Acıbadem Eğitim ve Sosyal Tesisleri, Cumhuriyetköy’de, kent merkezine yakın, 6 dönümlük bir alan üzerinde kurulu. Acıbademköy, 4000m2 kapalı alanı, konforlu konaklama tesisi, sağlık merkezi, açık havuzu, saunası, bilardo salonu, zayıflama üniteleri, toplantı ve eğitim salonları, ayrıca Defne Restaurant, Defne Bar, Vitamin Bar ve Cafe Ladin gibi mekanlarıyla her beklentiye cevap verecek niteliklere sahip.

İş toplantılarının ve motivasyon amaçlı organizasyonlarınızın rahatlıkla organize edebileceğiniz farklı, yepyeni bir mekan; her firmanın kişisel ortamını kurabileceği, değişik ölçülerde seminer salonları; her biri farklı dekore edilmiş odalarıyla, bağımsız mekanlar sunuyor. Eğitim seminerleri ve şirket toplantıları düzenlerken, sosyal bir grup çalışmasıyla firma çalışanlarının motivasyonunu ve verimini artırmak ise, "Acıbademköy" kişiselleştirebileceğiniz mekanları ile doğa içinde, şehire yakın çalışma ve konaklama ortamı sunuyor. Ayrıca barkovizyon, data projektör, slide projektör, tepegöz overhead, flipchart board marker, DVD-VCD-CD player, mikrofon, video gibi tüm teknik imkanlarıyla toplantılarınızı en iyi şekilde düzenlemek ve verimli hale getirmek için hizmet veriyor. Farklı ölçü ve kapasiteleriyle her türlü toplantıya ev sahipliği yapabilecek, 10 adet eğitim salonu, 20 kişilik bilgisayar laboratuvarı, toplantılarınızı ve eğitim seminerlerinizi başarıyla gerçekleştirmek için müşterilerine sunuyor.

- Coliseum

Anne babalardan çocuklara kadar tüm yaş gruplarının ilgi alanlarına hitap edebilen, Acarkent’te yer alan Türkiye’nin en büyük sportif yaşam merkezi Coliseum; toplam 48.000 m²’lik açık ve kapalı alanlar üzerine kurulu spor, eğlence ve dinlence amaçlı birimleriyle yaşama keyif katıyor.

Coliseum Yaşam Merkezi; biri yarı olimpik çocuk ve eğitim olmak üzere üç kapalı havuzu, yaz aylarının vazgeçilmezi 12.000 m²’lik dev açık havuz bölgesi, doktor kontrolünde kişiye özel program uygulayan bilgisayar donanımlı Fitlinxx sistemine sahip iki katlı Fitness Center’ı (biri cardio, diğeri isotonic ve free weight), Menekşe SPA (Sauna, Türk hamamı, buhar odası, şok havuzu, jakuzi, masaj ve bakım hizmetleri) bölgeleri, yogadan tai chi’ye, tai bo’dan spining’e kadar en trend derslerin verildiği aerobik stüdyoları, squash kortu, spor yaparken çocuklarınızı emanet edebileceğiniz çocuk oyun odası, benzersiz yeşil alanların yer aldığı tartan yürüyüş parkuru, basketbol-voleybol sahaları ve uluslararası standartlardaki tenis kortlarıyla, İstanbul’da kent yaşamının kargaşasından bıkanların, beton yığınları içindeki tesislerin soğukluğundan kaçanların buluşma noktası olmaya devam ediyor. Ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte hoşça vakit geçirmek isteyen İstanbullular’ın da tercihi olan Coliseum Yaşam Merkezi; cafe-restaurant’ı Kuş Cafe’si, deluxe sinema keyfiyle sizleri buluşturan sinemaları, kahve keyifleri için Starbucks Coffee, cilt bakımı için Thalgo Güzellik Enstitüsü, MM Bahçecik Kuaför’ü, B&B Hair and Care Center-Solaryum Salonu ve Turkcell Shop In Shop mağazaları ile de günlük hayatınızı kolaylaştırıyor.

- Condrad Health Club

Şehrin göbeğinde Boğaz manzaralı spor mekanlarından biri de Conrad İnternational İstanbul içinde yer alan Conrad Health Club. Açık ve kapalı yüzme havuzu, buhar banyosu, sauna, masaj gibi özel hizmetlerin yanısıra profesyonel eğitmenler tarafından verilen Aqua Gym, thai-bo, step, power aero, aerobik, kalça ve bacaklara yönelik HAT ( hips, abdominals, thighs) dersleriyle birbirinden farklı seçenekler sunuyor

Işıklandırılmış 2 tenis kortu, çok amaçlı sporlar için tasarlanmış Green Courttan faydalanabileceğiniz Conrad Health Club, üyelik sistemiyle çalışıyor.

- Darüşşafaka Çetin Berkmen Spor Tesisleri

Tenis, fitness, havuz ünitelerinde branşlara yönelik özel ve grup dersleri, squash, masa tenisi aktiviteleri, sauna, jakuzi, masaj, su jimnastiği etkinlikleri ayrıca, fitness ünitesinde kardio çalışmaları, yoga , tae-bo, mat pilates, hip hop, body toning, aero-mix, cycling, crunch, spinning., burn, capoeira, latin dans aktiviteleri ile spor yapmanın verdiği heyecan ve zevki müşterilerine sunmaktadır.

- Hillside City Club

İstanbul'un spor merkezinden öte bir yaşam merkezi olma anlayışını getiren; park sisteminden asansörlerine, kart mecburiyetini ortadan kaldıran üyelerin el izlerini vererek kolayca geçebilecekleri sisteme kadar herşey konfor ve rahat bir spor adına oluşturulmuş. Fitnessdan aerobike, tenisden kick boxa, yogaya, belli bölgeler için özel gym uygulamalarına, latin danslarına, squasha kadar çok geniş bir yelpazede sunulan spor programları hafta içi 08.30 - 23.00, haftasonu 08.30 - 21.30 saatleri arasında üyelik sistemiyle sunuluyor.
Hillside'da üyelerin sosyal hayatlarını kolaylaştıracak ve aynı zamanda hız katacak, kuaför, kuru temizleme, valet parking gibi ekspres şehir servisleri de bulunuyor. Talk Cafe, Reebok Sport Shop gibi mekanlar da üyelerin alışveriş yapabilecekleri ve yorgunluklarını atabilecekleri mekanlar olarak planlanmış.

- Hyatt Recengy Club Olympus

Hyatt Recengy Otel içinde yer alan Club Olympus, açık yüzme havuzu, sauna ve masaj, solaryum, bilgisayarlı fitness kontrolü gibi uygulamaları, paramount body building aletleri ile doğru ve sağlıklı jimnastik ve Cardio training bölümü, açık tenis kortu ile üyelerine kişisel bir spor eğitimi ve keyfi sunuyor. Genel Üyelik: Üyelik kapsamına havuz, tenis kortu, fitness club, Türk hamamı, sauna dahil.

- İstanbul Princess Hotel Spor Merkezi

Fitness, aerobik, step, yüzme, squash,aikido, karate( çocuklar için ), dans, max power (tae-bo) gibi çeşitli aktiviteleri yapabileceğiniz Maslak İstanbul Princess Hotel'de solaryum, Türk hamamı, sauna, kese, jakuzi, masaj gibi uygulamaları bulunmaktadır.

- Kemer Golf & Country Club

"İstanbul'da bir dünya kulübü" sloganıyla yola çıkan Kemer Golf & Country Club , 2300 dönümlük bir arazide 32,000 m²'lik kapalı alana sahip dev bir tesis. 18 Çukurlu Saha (74 Par), 3 Çukurlu Akademi Sahası , 9 Çukurlu Putting Green sahası bulunuyor.

3 Kapalı, 7 Açık ve 1 Center kortuyla başlangıç, orta ve ileri saviyedeki oyunculara tenis imkanı sağlıyor. Özel eğitim programları, özel ve grup dersleri imkanı sunan Kemer Golf & Country Club, çocuklar için de tenis okuluyla hizmet veriyor. Golf, atlı sporlar ve tenisin yanısıra açık ve kapalı yüzme havuzları, oyun havuzları, su sporları gölü, Karadeniz plajı, çok amaçlı saha, mini futbol sahası, yürüyüş ve koşu parkurları, bisiklet parkurları, squash kortları, aerobik ve step Salonları, kapalı fitness salonu, masa tenisi, karate , dans salonlarıyla birçok aktiviteyi birarada sunmaktadır. Restoranlardan toplantı salonlarına, çocuk klubünden sürekli eğitim programlarına kadar çeşitli alternatifler sunan KG&CC'de kulübün sunduğu fitness olanaklarının yanısıra KG&CC Health Spa ile de spor sağlık ve güzellikle birleştiriliyor. Meditasyon ve stretching salonu, saunalar, buhar, inhilasyon, masaj, aromaterapi odaları,jakuziler,solaryumu bünyesinde bulundurmaktadır.

- Klassis Resort Actium Spor Merkezi

Actium'da tenisten squaasha, buz pateninden sörfe çok çeşitli spor aktivitelerini yapmak için tüm olanaklar sağlanmış. Merkezde profesyonel eğitmen ve antrenörler ile hizmet sunmaktadırlar.

Klassis Resort Hotel'in cam kaplı tropikal bahçe atmosferindeki kapalı havuzları, basınçlı masaj havuzu, açık kaydıraklı havuzu, jakuzisi ve uzmanlar tarafından yönlendirilen su egzersizleriyle yüzmeye uygundur. Actium, aerobik, kondisyon, stretching dersleri, otelin geniş bahçesi jogging, su kayağı ya da rüzgar sörfü, buz pateni, squash, ışıklandınlmış kortlarında gece ve gündüz tenis gibi birçok spor aktivitesini birarada yapabilme imkanı veriyor. Dalış, sürat motorları, balığa çıkma, masa tenisi, bowling, atari oyunları, briç, bezik, satranç, bilardo, mini basketbol, dart için uygun şartlar sağlanmış.

- Swissotel The Bosphorus Spa & Wellness Center

Kapalı bir yüzme havuzu, donanımlı bir jimnastik salonu olan sağlık klübünde, ayrıca Türk banyoları ve kaplıca bakım odaları bulunmaktadır. Ve Jakuzzi Sağlık Bar'ı da salata çeşitleri, vejeteryan yemekleri ve meyve sularıyla müşterilerine hizmet vermektedir. Aerobik salonunda stepten, aikidoya, eskrimden, yogaya, çeşitli dersler verilmektedir. Ayrıca otelin mağazasında, çeşitli spor eşyaları da bulunmaktadır. Spa ve Wellness Center her gün, sabah 7.00 ve gece 11.00 arasında açıktır.

- Taç Spor Country Club

Tenis, basketbol, voleybol, yüzme, fitness, bilardo gibi birçok sporu birarada yapabileceğiniz tesiste sauna, solaryum, restaurant, seminer ve dinlenme salonları da yer alıyor.

Tesiste 6 açık 2 kapalı 1 de uluslararası turnuvalar için1500 seyirci kapasiteli merkez kort olmak üzere 9 adet tenis kortu bulunuyor. Tümü aydınlatmalı bu kortların zemini sentetik olup yaz ve kış aylarında üyelerin hizmetine açık. Kışın Cumartesi-Pazar, yazın ise hafta içi yapılan spor okullarında 6-16 yaş arasındaki çocuklara ve tenis öğrenmek isteyen üyelere profesyonel tenis hocaları tarafından özel dersler veriliyor.

Her gün (kış döneminde Pazartesi hariç) Fitness Centerda eğitimli kondüsyonerler gözetiminde kişiye özel hazırlanan programlarla hafta içi 09:00-22:00 , haftasonu 09:00-20:00 saatleri arasında dilediğiniz saatte kardiyo, jimnastik, body building aletleriyle fitness yapabilirsiniz. Aerobik dersleri ise hafta içi Salı ve Perşembe günleri saat 19:30-20:20 saatleri arasında ve haftasonu 12:30-13:20 arasında yapılıyor ve üyelere ücretli. Ayrıca Fitness Center'da hafta içi Çarşamba saat 20:00-22:00 ve haftasonu Cumartesi saat 17:30-19:30 arasında dans dersleri Taç Spor'un aktiviteleri arasında.Ayrıca yarı olimpik yüzme ve çocuk havuzu bulunmaktadır.

7.4. REKABET AVANTAJLARIMIZ

Gücünü; yatırımından, konumlandırmasından, ferah ve geniş tasarımından ve içinde bulundurduğu aktivite karması ve tüm bunları tek çatı altında toplaması ile farkını ortaya koymaktadır. Sektör içindeki rekabet avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğence sektörünün olmazsa olmazlardan biri olan, lokasyon açısından avantajlı bir konuma sahiptir. Birincil ve ikincil etki alanında yerleşik kitle, metro bağlantısı, karayolu bağlantılarına ve iş merkezlerine yakınlığı ile Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Taksim güzergahları üzerinde bulunması hem görünürlülüğü hem de ulaşılabilirlik açısından avantaj yaratmaktadır.

· Sadece spor odaklı değil kültür ve daha geniş anlamda aktivite merkezi olarak hizmet vermektedir. Açılan merkez, sinema ve spor salonları, havuzları, cafeleri, yiyecek içecek alanları ile gerçek anlamda kültürün, sanatın, sporun, keyifin, eğlencenin, buluşmanın merkezi olacaktır.

· Dünyanın ve ülkemizin önde gelen spor aktiviteleri ve uzman hoca karması ile; seçeneklerin, fırsatların ve ilklerin de merkezi konumunda yer alıyor. İş yemekleri ile dostlarla özel yemeklerin yenilebileceği seçkin restaurantlarının yanı sıra her türlü damak zevkine uygun kaliteli restaurantların ve cafelerin bulunduğu geniş bir yelpazede hizmet vermektedir.

· Ülkemizin en akıllı otoparkı sayesinde kolaylıkla boş park noktalarına yönlendirilir; dış hava şartlarından etkilenmeden her zaman bahar havasını teneffüs ederek, güvenli, hijyenik ortamı sayesinde hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

· Eğlence merkezi çocukların, gençlerin ve ailelerin ve çalışan kesimin iş çıkışlarında hoşça vakit geçirebilmesi için tasarlanmıştır.

· Hedef kitle olarak orta ve üst sosyo ekonomik seviye hedeflenmekte olduğunda elit ve kaliteli bir ortam müşterilerimize sunulmaktadır.

7.5. SWOT ANALİZİ

Pazara yeni girişin olması, bir başka deyişle hedef kitle tarafından tanınmama, aktivite merkezinin faaliyete geçişinin ardından yapılacak tanıtım faaliyetleri ve promosyon faaliyetleri ile elimine edilecektir.

Zayıf yönlerden şehir içerisinde konumlanmamanın, müşterilere şehrin farklı noktalarından sağlanacak olan servis hizmeti ile giderilmesi planlanmaktadır. Bunun yanında kentleşmenin şehir merkezinden uzaklaşmasının, özellikle Avrupa yakasında yapılaşmanın Sarıyer semtine doğru kaymasının da konumlanmanın negatif etkilerine söndürücü etki yapacağı düşünülmektedir.

Rekabetin (rakibin) çok olması tehdidin olası etkisi, tesisimiz bünyesinde bulundurulacak olan çok sayıda aktivite ile bertaraf edilecek, rakiplerin tehdit olması yerine birarada sunduğumuz aktiviteler rakiplerimiz için birer tehdit haline gelecektir.

Müşteri tercihlerinin zaman içerisinde başka tercihlere yönelme olasılığı tehdidi de, sunulan cazip üyelik sistemleri, aktivite promosyonları vs. ve reklam faaliyetlerinin devamı ile müşteri sadakati sağlanarak elimine edilecektir.

Kısıtlı sermaye ve kısıtlı reklam bütçesi de faaliyete geçildiği andan itibaren yatırımın geri dönüşünün alınmasıyla elimine edilmesi hedeflenen zayıflıklardır.

8. PAZAR ANALİZİ

8.1. Pazar Büyüklüğü

· Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 2002 yılında yaptığı illere göre resmi ve özel kuruluşlara ait spor merkezleri çalışmasında[2], İstanbul’da toplam 675 adet merkez olduğu öğrenilmiştir

· İstanbul kent merkezinde ücretli çalışan sayısı, 2000 yılında yapılan araştırma sonucu 2.342.523 olarak gerçekleşmiştir

· Hedeflenen kitlenin ortalama aylık geliri 2000-4000 YTL arasındadır

· Bu geliri alan fert sayısı, gelir dağılımı istatistiğindeki onbirinci %5’lik dilimden onsekizinci %5’lik dilime kadar olan bireylerin toplamıdır.

· Her bir dilimdeki birey sayısı ortalama olarak 3.600.000 civarındadır

· 11 ila 18. dilimlere kadar olan fert sayısı ise toplamda 28.445.914 kişidir

· Türkiye nüfusunun %25’i (yaklaşık 15 milyon kişi) İstanbul’da yaşamaktadır[3]

· Dolayısıyla bu şehrin, 28 milyon kişi arasından aldığı pay yaklaşık olarak %25 olarak öngörülebilir

· Bu da 7.111.479 kişiyi kapsamaktadır

· Anadolu / Avrupa yakasındaki birey sayısı %40 / %60 olarak düşünülmüştür. Dolayısıyla hedef pazar büyüklüğümüz yaklaşık 3.500.000 kişi olarak öngörülmüştür.

8.2. Hedef Pazarlar

Hedef Pazar 1 ( A ve B sosyo-ekononik statüye sahip çalışan bireyler)

  • Demografik özellikler: En az iki nesil üniversite mezunu, iyi bir statüde çalışma
  • Coğrafi özellikler: Daha çok merkeze yakın, nezih semtlerde ve iş merkezlerine yakın bölgelerde ikamet(Levent, m. Köy, Sarıyer, Beyoğlu)
  • Psikolojik özellikler: sağlıklı bir beden ve ruh sağlığına sahip, sosyal, girişken, yaşamdan zevk almayı bilen, vaktini iyi değerlendiren, dinamik,
  • Temel ihtiyaçlar ve fayda araştırması: iş çıkışı rahatlayabilecekleri nezih bir ortam, fazla vakit harcamadan ulaşım, iş arkadaşları ile grup halinde aktivite ve spor yapabilecekleri ve hafta sonları ailesi ile iyi vakit geçirebilecek bir tesis.
  • Tüketim/kullanım özellikleri: Ulaşım sorunsuz ise sıklıkla kullanım, üyelik yaptırma,
  • Seçim için yargılama: öncelikle kalite, daha sonra zaman, en son da ise fiyat yargısı.

Hedef Pazar 2 (Belirli ekonomik düzeye sahip çalışan ve çalışmayan bireyler, aileler)

  • Demografik özellikler: Eğitim durumu önemsiz olup, yüksek gelir sahip olma.
  • Coğrafi özellikler: Sosyetik ve zengin çevrenin oturduğu semtler (Florya, bebek…)
  • Psikolojik özellikler: Maddi her türlü tatmini ulaşmış, trendy, bireyselci, görsellik ve kalite (insan ve tesis açısından) odaklı.
  • Temel ihtiyaçlar ve fayda araştırması: Kendi sosyal statüsüne sahip insanlar ile aynı ortamda bulunmak, trendler ve modaya uyabilmek. Haftanın tüm zamanında istediği an ulaşabileceği kalitesi ve bilinirliği olan bir tesis.
  • Tüketim / kullanım özellikleri: Belirli bir zaman dilimi olmaksızın sıklıkla kullanım. Memnuniyet olursa yıllık üyelik
  • Seçim için yargılaması: Öncelikle kalite, modaya uygunluk, sosyal çevre,

8.3. Anket Çalışması

Pazar araştırması kapsamında kantitatif bir çalışma olan anket yapılmıştır. (EK 1) Yapılan anket sonucunda elde ettiğimiz sonuçlara göre;

Hazırlamış olduğumuz anketlerin %53 ünü bayanlarla ve %47 sini de erkeklerle oluşturduk. Çalışmış olduğumuz grubun %67 sini 19-24, %8 ini 15-18, %18 ini 25-30, %4 ünü 31-35 ve % 3 ünü de 35 yaş grupları oluşturmaktadır.

Anket konusunda bize yardımcı olan grubun % 62,5 unu öğrenciler ve %32,5 unu da çalışanlar oluşturmaktadır. Gelir düzeyi sorgulaması yaptığımızda da 0-300 YTLlik grubun %28, 301-500 YTLlik grubun %26, 501-1000 YTLlik grubun %22, 1001-2000 YTLlik grubun %12,5 ve 2000 YTLnin üzeri grubun ise %11,5 luk paya sahip olduğunu belirledik.

Ankete katılan kişilerin ikamet ettikleri bölgeler %28 ile şişli, %15 ile beşiktaş ve %10 ile maslakta yoğunlaşan Avrupa yakasında ikamet edenlerin çoğunluğu oluşturduğu bir gruptur.

Kişilerimiz yoğun olarak havuz, jimnastik salonu, sinema-tiyatro, bowling ve yemek hizmeti ..gibi aktiviteleri merkezimizde görmeyi istemektedirler. Yemek hizmetlerindeki tercihleri ise %47 ile ev yemeği, %26 restaurant yemekleri ve % 27 ile de fast-food yemekleri istenmektedir.

Merkezimize ulaşım konusunda ise %28 metro, %17 kendi araçları, %18 otobüs, %4 taksi ve de %23 oranın da servis tercihi gözlenmektedir. Merkezimizi tercih etmelerinde en önemli etkenleri ise temizlik, uygun aktivite fiyatı ve ulaşım kolaylığı olacağını belirmişlerdir.

İstanbul’da yaşayan insanların buluşma yeri olarak tercih ettikleri mekanları sıraladığımızda da %42 lik payı oluşturan grubun taksimi, %24lük kesimin beşiktaş, %11lik kesimin ise Mecidiyeköy’ü tercih ettiği sonucuna ulaştık. Ve buralardan da böyle bir merkeze ulaşım için %50 lik bir grup 0-30 dk yada %42lik bir grupta en fazla 31-60 dk arasında zaman ayırabileceklerini belittiler.

Böyle bir merkeze gelen kişilerin merkezimizde harcamak için ayıracakları miktar %56 lık kesimde 20-40 YTL,%33 lük kesimde ise 0-20 YTL arasında saptanmıştır. Ayrıca merkezimizin üyelik sisteminin olması halinde %67 oranındaki bir grup tarafından kabul edilmiştir.

Kısacası, anket sonuçlarında bize yardımcı olan kişiler tarafından bizden özellikle talep edilenler ise güvenlik sisteminin tam olarak oturtulması, maliyetlerin minimum seviyelerde tutularak kaliteden taviz verilmemesi, ulaşım kolaylığına önem verilmesi ve açılan merkezimizin tek bir yerde kalmaması konularındaki istekleridir.

9. PAZARLAMA PLANI

TURKuaz Aktivite ve Spor Merkezi Projesi kapsamında iş planının son ayağı olarak pazarlama planı hazırlanmıştır. Yoğun rekabetin yaşandığı bir pazarda yer alacak olan aktivite merkezi için etkin ve doğru bir pazarlama planı hazırlanması ve uygulanması projenin geleceği açısından son derece önemlidir. Pazarlama Planı 5 kısımdan oluşacak olup pazarlama departmanı kontrolünde yürütülecektir:

9.1. YÖNETİM ÖZETİ

Pazarlama departmanının rekabetin yoğun yaşandığı ve güçlü rakiplerin yer aldığı bir pazarda Aktivite ve Spor Merkezi’nin doğru hizmetlerini doğru zamanda ve doğru yerde konumlanarak doğru bir şekilde tanıtmak öncelikli ve asıl amacıdır. Kendine belli bir müşteri kitlesi oluşturmuş güçlü ve deneyimli rakiplerin yanında hizmet vermesi planlanan merkezimiz için etkin bir pazarlama planı hazırlanıp, sistematik olarak uygulanması ilk hedeftir. Proje 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanacağı planlandığı için, pazarlama planına bu süre de dahil edilerek tanıtım çalışmalarına bu aşamadan başlanmalıdır. İlk 2 yıl hem bütçede hem de iş planında geniş bir yer verilmesi planlanmıştır. Bu süreçte yoğun pazarlama çalışmaları ile Aktivite ve spor merkezimiz piyasa da kendini kabul ettirdikten ve belirli bir tanınırlık düzeyine ulaştıktan sonra daha stabil bir pazarlama uygulaması sürdürülecektir.

Tüketici Yönlü Yaklaşım esas alınarak ve pazarlama stratejileri bu yönde yürütülecektir. Proje için güçlü rekabet koşullarının varlığı, tüketici yönlü olmayı zorunlu kılmaktadır. Ancak pazarda belli bir yer edinildikten sonra rekabet ortamının biraz hafiflediği ya da uzak kaldığı dar ve özel Pazar (niş) alanlarında da tutundurma çalışmalarına ağırlık verilmesi söz konusu olabilecektir. Tüketici yönlü yaklaşım ile tüketicilerin ihtiyaçlarının tatmini ve bunu sağlayacak bütünleşik eylemler söz konusu olacaktır. Tüketici ihtiyaçlarının tatminine yönelik hizmetler ön planda olacaktır. Uzun dönemli kârın ancak bu şekilde sağlanabileceği düşüncesi ile müşteri sadakati bu şekilde sağlanacaktır.

9.2. DURUM ANALİZİ

Merkezin piyasaya ilk girdiğinde karşı karşıya kalacağı durum pazar analizi kısmında ayrıntılı bir biçimde anlatılmıştır. Projenin başlangıcından bitişine ve işletmenin hizmet vermeye başlaması sürecinde yoğun bir rekabet yaşanacağından işletmenin durum analizi de bu konu içerisinde analiz edilmiştir. İşletmenin rakiplere göre durumu, güçlü rakipleri, pazardaki avantajları, dezavantajları, SWOT analizi ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.

9.3. PAZARLAMA STRATEJİLERİ

Pazarlamada temel kabul edilen Porter’ın 3 farklı stratejik uygulamasından “farklılaşma stratejisi” temel pazarlama stratejimiz olarak belirlenmiştir

Farklılaşma Stratejisi’ne göre:

Rakiplerinden farklı bir konum yakalamak için farklı aktivitelerin hepsi tek bir merkezde müşteriye sunulacaktır. Güçlü rakiplerde olan farklı aktiviteler analiz edilmiş müşteri ihtiyaçları da dikkate alınarak hepsini tek çatı altında toplayarak farklılaşmaya gidilmiştir. Şuan ki durumda pazarda bizim projemizde sunduğumuz aktivitelerin hepsini bir arada sunan ve merkeze bu kadar yakın konumlanan başka bir sosyal tesis yoktur. Bu farklılık, özellikle müşteri için önemli olan konularda daha üstün bir performans yakalamaya yöneliktir.

Bir aktivite ya da hizmetin rakiplerinden çok daha iyi ve farklı yapabilmek açısından başvurulan bir stratejidir. Firmanın pazarda ilk lansmanı yapılırken bu iki özellik ile ilgili olarak farklılığımız ön plana çıkarılacaktır. Tutundurma çalışmalarını ve sloganımızın çıkış noktası da burası olacaktır.

Bu strateji uygulamasından beklenen sonuç; “sadık müşteri yaratmak”, “ tanınırlık” oluşturmak, böylece fiyat rekabetinin baskısından kurtulmaktır.

Hedef Kitle: A-B sosyo-ekonomik grubuna mensup olan (yüksek gelir düzeyine sahip kişiler, doktorlar, avukatlar, mühendisler vb), sportif faaliyetler ve sosyal aktivitelere zaman ayıran, bireysel ve kurumsal müşteri / müşterilerdir.

9.4. PAZARLAMA EYLEM PROGRAMI (4 P)

Hizmet / Faaliyet

Projede yer alan faaliyet ve hizmetlerimizin geniş tanımı ve her birinin özellikleri daha önceki kısımlarda verilmiştir. Pazarlama planında hizmetlerimiz kalite özelliği üzerinden lanse edilecektir. Projemiz, TURKuaz Aktivite & Spor Merkezi adı ile piyasada tanıtılacak ve kısa sürede tanınmış bir marka olması yönünde çalışmalar yapılacaktır.

Fiyatlandırma

Projenin fiyatlandırma politikası aktivite merkezi Üyelik ve ücret sistemi kısmında geniş bir biçimde anlatılmıştır. İlk bir yıllık inşaat aşamasında projenin getirisi olmayacağı için tesisin işletilmesinden itibaren içeri girecek olan gelirlerin iyi yönetilmesi ve doğru bir fiyatlandırmanın yapılması hayati önem taşımaktadır. Ayrıca tesisin tanıtımında rakiplerine göre aynı kalite hizmeti biraz daha uygun fiyata sağlayacağı ön plana çıkartılacaktır.

Yer, Dağıtım

Projenin konumlandırılacağı mevki hem rakip analizi hem de hedef kitlenin ulaşımı açısından analiz edilmiş, hedef kitleye yöneltilen anket sorularının sonuçları da dikkate alınarak geniş çapta bir araştırma sonucunda kakar verilmiştir. Projenin il aşamasının kilit noktası olan tesis yeri seçini analizi ayrıntılı bir biçimde daha önceki kısımlarda anlatılmıştır.

Promosyon (Tutundurma)

Hizmet lansmanı rakiplare göre farkımız olan “tek bir ulaşımı kolay tek bir merkezde yapılabilecek tüm sosyal aktivitelerin birlikte bulunması” dır.

Slogan: “ yeni yaşam lüksünüz”

Tutundurma çalışmalarında tesisin barındırdığı özelliklere geniş yer verip yeterli ve doğru tanıtımı yapmak ve müşteri beklentilerine tam uygunluğun esas alındığını vurgulamak temel stratejidir. Ayrıca, Aktivite ve Spor merkezinin ismi seçilirken “TURKuaz” kelimesinde ki Türk kelimesine vurgu yapılmış ve güçlü rakiplerin aksine %100 Türk firması olduğunu belirtmek amaçlanmıştır. Tüm tutundurma çalışmalarında ön plana çıkarılacak özellikler şöyle sıralanabilir:

· Aktivite zenginliği

· Kolay ulaşım

· Kaliteli/ Elit ortam

· Uzman kadro ve deneyimli hocalar

a.) Reklâm

Tüm dünyadaki tutundurma için kullanılan medya araçlarının izlediği trend doğrultusunda bir reklam planı çıkartılmıştır.(Şekil; Top 10 influential media) Dünya bu konuda yapılan araştırmalara göre en etkili medya organını “word of mouth” olarak kullanılan ağızdan ağza pazarlama yöntemidir. Bizim de pazarlama stratejilerimize uygun olması nedeniyle ilk önceliğin verileceği alandır. Bireysel olarak görüşmeler ve ya şirket ziyaretleri ile tesis hakkında bir ön bilgi verilecek daha sonra ikna edilen veya merkezimize gelip memnun kalmış müşterinin çevresini olumlu etkilemesi için yönlendirmeler yapılacaktır.

İkinci medya kolu olarak görsel ve yazılı basın ele alınacaktır. Özellikle AB sosyo-ekonomik kitlenin izlediği programlara ve üyelik ile hizmet veren medya organlarına (DigiTütk vb.) genişi tanıtıcı, dikkat çekici büyük reklâmlar verilecektir. Bunun yanı sıra İş dünyası dergileri ve tanımlanan hedef kitleye yönelik web sitelerine gerekli reklâm çalışmaları yapılacaktır. Tüm bu promosyon çalışmaları firma bünyesindeki pazarlama departmanı yönetiminde reklam şirketleri ile entegre çalışılarak yürütülecektir.

Sonuçta, yukarıdaki tablo ve hedeflenen müşteri kitlesinin medya organları kullanım oranı dikkate alınarak; tv / radyo, web, firmalara özel tanıtım broşürleri / ilanlar, telefonla/ yüzyüze tanıtım, gazete dergi, açık alan reklamları (billbord vb.) nın kullanılması planlanmıştır.

b.) Halkla İlişkiler

Tesis piyasaya bir farlılaştırma stratejisi ile ilk defa gireceği için güçlü bir halkla ilişkiler ayağının olması son derce önemlidir. Hedef kitlenin beğenisini, tatminini ve desteğini kazanmak amacını açık ve yalın biçimde

ortaya koyma amacını halkla ilişkiler ve duyurum üstlenip yürütecektir.

Karşılığında ücret ödenmediği e haber niteliği taşıdığı için tutundurma faaliyetlerinden daha inandırıcı ve etkili olacaktır. Bu kısmın asıl amacı müşteri ile etkin iletişim kurup beklentileri doğru karşılayabilme için operasyon bölümüne feed-back vermektir. Bunu da sağlamak için çeşitli haberlerde, dergi ve gazetelerde yer almak, şirket ziyaretleri yapmak ve interneti müşterilerle iletişim için etkin kullanmak izlenecek yöntemdir.

9.5. PLANIN UYGULANMASI ( Bütçe & Sorumluluklar )

- Sorumlu kişi veya kişiler: pazarlama departmanı, pazarlama departmanının ve üst yönetimin direktifleri doğrultusunda tüm firma personeli ve birlikte çalışılan reklam şirketi
- Bütçe:
İnşaat aşamasında tesis yapım bütçesinin %5 i. İşletmenin açılışının ilk yılı bütçenin %7.5’u ve diğer yıllarda da azalan bir şekilde 2. yıl %5 ve sonraki süreçte %5 ‘den az olacak şekilde bütçeden pay alacaktır.

10. İNSAN KAYNAKLARI PLANI

Kaliteli iş gücü ve alanında uzman insan kaynağını kendine kurumsal değer sayan merkezimiz etkin bir İK planına göre çalışanlarını istihdam etmektedir.

10.1. Organizasyon Şeması

10.2. Görev Tanımları

Genel Müdür

Tesisteki tüm faaliyetlerin organizasyonunu, altındaki departman müdürleri ile birlikte ürüten ve firmayı yöneten kişidir.

Finans&Muhasebe Müdürü

Tesisin her türlü mali işlerini yürütüp, finansal düzenlemelerini planlayıp kontrol edecek, aynı zamanda da bu süreçlere ait mali dokümantasyonu altındaki eleman ile birlikte hazırlayacak kişidir. Finansal analiz, muhasebe kayıtları, kar-zarar analizleri, ileriye yönelik planlar, gelir tabloları ve bilançolar, yatırım analizleri, geri dönüş oranları vb. çalışmaları yürüten kişidir.

Pazarlama Müdürü

Firmanın her türlü ürün ve hizmetlerine ait fiyat, promosyon ve satış işlemlerinden sorumlu kişidir. Satış ve fiyatlandırma politikasını belirlemek, finans muhasebe müdürlüğüne kar-zarar ve gelir kalemleri hakkında bilgi vermek, üyelik sistemini düzenlemek ve güncellemek, her türlü reklam çalışmasını (web sitesinin kurulumu ve güncellenmesi, tanıtım faaliyetleri vb.) yürütmekle sorumludur.

İnsan Kaynakları Müdürü

Tesis için gerekli iş tanımlarını belirlemek ve bunlara uygun insan kaynağını bulmak, işe almak, gerekli eğitimleri vermek, performans değerlendirmesini yapmak, ücret sistemini düzenlemek, iş-sağlığı ve güvenliği uygulamalarını yönetmekle sorumludur. Dış kaynak kullanımını gerektirecek aktiviteler için ilgili firmalarla görüşerek eleman istihdamını sağlar.

Operasyon Müdürü

Şirketin tüm aktiviteleri ve hizmetlerinin işleyişinden sorumlu müdürdür. Altındaki alan sorumluları ile birlikte aktivitelerin sorunsuz işleyişinin sağlanmasından sorumludur.

Restoran & Kafe & Sinema Sorumlusu

Tesisin tüm yiyecek ve içecek mönülerinin hazırlanması, fiyatlandırılması ve müşteriye sunumunun en iyi şekilde yerine getirilmesi ve sinemaların düzenli işleyişini sağlamakla yükümlüdür. Müşterilerin yiyecek ve içecekler ile, veya servis kalitesi ilgili herhangi bir problemi olduğunda doğrudan başvurabilecekleri kişidir. Amaç müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmaktır.

Havuz & Sauna & Hamam Sorumlusu

Havuzların, saunaların ve hamamın bakım, onarım, temizlik ve güvenliğinin eksiksiz bir şekilde yürütülmesinden sorumludur.

Fitness Sorumlusu

Her türlü aletli ve aletsiz jimnastik çalışmaları için istihdam edilecek eğiticilerin organizasyonunu yapmak, ders saatlerini belirlemek, müşterilere özgü eğitim programları hazırlamakla yükümlüdür.

Diğer Aktiviteler Sorumlusu

Paintball, tenis, masa tenisi, masa oyunları, bilardo, bowling, yürüyüş ve bisiklet parkurlarının işleyişi, bu bölümlerden birinde müşterilerin karşılaşılabilecekleri her türlü sorunla ilgilenmek ve denetim faaliyetlerini yürütmekle sorumludur.

11. FİNANSAL PLAN

Tesisimiz kuruluş aşamasındaki arsa maliyetini özkaynaklarımızdan karşılayarak 140000 YTL’lik arsa, pazarlık sonucu 120000 YTL’ye alınmıştır. Diğer tüm maliyetler yıllık %17’den, 8 yıllığına alınan kredi ile karşılanacaktır. Aşağıdaki tabloda gelir kalemlerimiz, bunların aylık tahmini talepleri, ortalama bir kişiden elde edilecek gelir ve restoran/kafe gibi yerlerin direk maliyetleri düşülerek elde edilen aylık kazanç tutarları mevcuttur (Tablo 11.1).

Bütün faaliyetlerden elde edilecek aylık gelirden yıllık getiri tutarı elde edilmiş ve her bir faaliyetin kurum maliyeti aşağıdaki tabloda verilmiştir (Tablo 11.2).

Bu faaliyetlerde çalışacak kişiler sayısı, görevi, verilen ücret ve toplam maaş ödemeleri aşağıdaki tabloda verilmiştir (Tablo 11.3).

Bütün bu gelir ve ödemeler düşünüldüğünde aşağıdaki kümülatif net kazanç tablosu oluşturulmuştur. Bu tabloda maaş ödemelerinin her sene ortalama %10 artacağını, diğer maliyetlerin ise senelik %5 artacağı; bunun yanında gelirlerin de her sene %5 artacağı kabülü yapılarak oluşturulmuştur. Tablodan da görüleceği ilk sene dolmadan yatırımın kendini geri ödeyeceği görülmektedir (Tablo 11.4).

Yatırım geri dönüş yılı = (Yatırım/Net yıllık getiri)

= (1674750/623812)

= 2.68

Yatırım geri dönüş oranı = (Net yıllık getiri/Yatırım)

= (623812/1674750)

= 0.37

Aşağıdaki tabloda ise kümülatif net kazanca geçiş noktası hem de başa baş noktası görülmektedir. Ancak yatırım geri dönüş oranından hesaplanan 2.68 ile olan farklılık net yıllık getirinin hesapta sabit alınmasıdır. Ancak aşağıdaki tabloda kümülatif net akışlar tablodaki değerler alınarak yapıldığında yatırımın geri dönüş oranının 3. sene ile 4. sene arasında olacağı görülmektedir (Tablo 11.5).

12. SONUÇ

TURKuaz Spor&Aktivite Merkezi projesi kapsamında 6 kişilik bir ekip ile başlangıç aşamasında çizilmiş olunan iş planına göre bir hizmet tasarlanmıştır. Proje tanımında da kapsamlı bir şekilde ele alındığı gibi hedeflene hizmet “İstanbul Avrupa yakasında inşa edilecek eğlence/ spor/ aktivite merkezi kurmaktır.” Proje kapsamında; seçkin müşteri kitlesine hitap eden, birçok aktiviteyi bünyesinde barındıran, ulaşım kolaylığı sunan, çok sayıda kişiye aynı anda hizmet verebilecek kapasiteye sahip, üstün konfor ve kalite anlayışıyla tasarlanmış ve zenginleştirilmiş, rakiplerine göre kendini farklılaştırmış bir aktivite merkezi kurulması amaçlanmıştır.

Tüm bu tanım ve hedefler doğrultusunda hazırlanan iş planına göre proje 8 ana kısımda ele alınmıştır. İlk aşamada proje tanımı, amaç ve hedefleri netleştirilmiş belirlenen misyon ve vizyon ifadeleri doğrultusunda da ikinci kısımda sunulacak olan hizmetlerinin tanımlarına yer verilmiştir. Her bir aktivite ve hizmetin ayrıntılı tanımları sunulacağı ortam ile birlikte geniş bir biçimde açıklanmıştır. Projenin 3. kısmında ise nasıl bir sektörde hizmet sunacağımızı netleştirmek ve yol haritamızı çıkarabilmek açısından ayrıntılı bir sektör analizine yer verilmiştir. Piyasanın(rakipler) ve sektörün genel durumu göz önünde bulundurularak 4. kısımda kuruluş yeri analizi yapılmıştır. Hem alan olarak büyük çapta bir proje olması nedeniyle hem de ulaşımın kolaylığı ve rakiplere yakın mesafede olunmaması gibi önemli iki kısıtın varlığı nedeniyle kuruluş yeri seçimine azami dikkat gösterilmiştir. Uzun araştırmalar neticesinde Zekeriyaköy’de kurulmasına karar verilen tesisin finansal olanakları analiz edilmiş ve olabilirliğine karar verildikten sonra proje netlik kazanmıştır. 5. kısma gelindiğinde geniş çapta bir rekabet ve pazar analizi yapılmıştır. Aktivite ve Spor merkezi projesi kapsamında çok farklı aktiviteler birlikte sunulacağı için iki yönlü rekabet analizi yapılmıştır. Hem sektörel bazda (spor salonları, eğlence merkezleri, alışveriş merkezleri…) hem de aktivite bazında (fitness, yoga, bilardo, havuz…) tek tek rakipler bulunmuş ve onlara göre bir rekabet analizi yapılmıştır. Rekabet yoğun bir sektörde rakiplerinden kendini farklılaştırarak konumlandıracak olan Turkuaz Aktivite&Spor Merkezi için gerekli rakip analizi, SWOT analiz ve projenin sağlayacağı rekabet avantajları bu bölümde ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.

Projenin son aşamalarından olan pazarlama ve insan kaynakları planlarına da 6. ve 7. kısımlarda yer verilmiştir. İlk defa piyasada yer alacak ve farklı bir şekilde sunulacak olan hizmetin doğru lansmanı ve yeterli tanıtımı için bir pazarlama planı yapılmış; projenin her aşaması planda yer almıştır. Kuruluş aşamasından merkezin ilk yılki reklâm planına ve sonraki yıllardaki pazarlama stratejilerine kadar tüm süreç tasarlanmış ve pazarlama planı içerisinde ele alınmıştır. Eğitmenlerinden görevli personeline; aşçısından temizlikçisine kadar kaliteli insan kaynağı politikası üzerinde durulmuş ve hem yeterli sayıda hem de maliyet açısından minimum düzeyde çalışan sayısı belirlenmiştir.

Projenin sonucu ve aynı zamanda da kilit noktası olan finansal plan son aşama olan 8. kısımda yapılıştır. Bu kısımda da projenin gelir ve giderleri netleştirilerek denge sağlanmaya çalışılmış, projenin geri ödeme süresi ve başa baş noktası gibi analizler ile desteklenmiştir. Bu kısımda geniş bir şekilde anlatıldığı üzere; her bir aktivite için gerekli alet ve donanımdan, gerekli personel maliyetine kadar hepsi gider kalemine yazılmış; diğer yandan da gelmesi öngörülen talep ve rekabete bazlı fiyatlara göre gelir kalemleri yazılmıştır. Böylelikle belirli bir ilk yatırım maliyeti karşılığında bir süre sonra kendini geri ödeyebilecek ve kısa sürede kara geçmesi öngörülen bir proje planlanmıştır.

TURKuaz Spor&Aktivite Merkezi “yeni hayat lüksünüz” sloganıyla, ve müşteri odaklı hizmet anlayışıyla İstanbul’un önde gelen merkezlerinden biri olmaya adaydır. Gücünü sunduğu hizmetin kalitesinden, çeşitliliğinden, farklı yapısından ve konumlandırmasından almaktadır. Mevcut veriler ve finansal kaynak ile sıkı bir çalışmanın sonucu olarak ortaya koyulan proje, ek yatırımlar ve artan müşterileri ile gelişmeye ve daha iyi noktalara gelmeye açık bir projedir.



[1] Park Havuz San. Ve Tic. Ltd. Şti.; http://www.havuzsauna.com/detay.asp?y=354

[2] DİE; Türkiye Gelir Dağılımı Araştırması Geçici Sonuçları

[3] DİE; Türkiye Nüfus Dağılımı Araştırması Geçici Sonuçları

Hiç yorum yok: