02 Mart 2007

Mühendislik Proje Yönetimi


GİRİŞ
Günümüzde artan rekabet, projelerin tespit edilenden daha kısa sürede ve kaynakların etkin kullanımıyla gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Proje yönetimi de, rekabet ortamında projeyi yürüten firmaların daha başarılı olmasını sağlamaktadır. Projede belirlenen amaçların istenen düzeyde gerçekleşmesini sağlayan proje yönetimi, projelerin planlanması, programlanması ve kontrolünden oluşmaktadır.
Proje yönetimi, ulaşılmak istenen belli bir sonucu elde etmek için kullanılan maddi ve beşeri kaynakların ortak faaliyetlerini planlama, örgütleme, yürütme ve denetleme çalışmalarıdır. Projelerin başarılı bir şekilde yürütülmesi için uygun teknoloji kullanımı ve gerekli kaynakların tahsisinden başka, etkin ve başarılı bir proje yönetiminin de gerçekleştirilmesi gerekmektedir (Çimen,1994:4).
Proje yönetiminde temel amaç, tespit edilen amaçlara, sınırlı kaynaklarla, belli bir zaman içinde ve belli bir bütçeyle optimum şekilde ulaşmaktır. Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler, gerek çeşit, gerekse miktar olarak üstel bir şekilde artmakta ve bunu gerçekleştirmeyi amaçlayan projeler artık disiplinler arası bir niteliğe sahip “mega” projeler şeklini almaktadır. Tüm bunlar, istenen mal ve hizmetlerin üretilebilmesi için, faaliyetlerin düzenli bir şekilde organizasyonunu, koordinasyonu ve yardımlaşmayı gerektirmektedir. Ayrıca işletmeler arasında giderek artan rekabet, söz konusu projelerin sadece performansları açısından değil, süre ve maliyet faktörleri açısından da değerlendirilmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu durumda işletmelerin sadece mal ve hizmet üretmeleri yetersiz kalmakta, bu mal ve hizmetleri rakiplerden daha kısa sürede ve daha uygun maliyetlerle üretmeleri önemli bir faktör olmaktadır. Tüm bu faktörler, proje yönetiminin önemini arttıran etkenler arasındadır (Çimen, 1994:26-27).
PROJELERİN PLANLANMASI, PROGRAMLANMASI VE KONTROLÜ
Proje Planlama: Doğru kararların alınması ve buna uygun faaliyetlerin yürütülebilmesi için projelerin mutlaka planlama aşamasından geçmesi gerekmektedir. Planlama yapılmadığı takdirde gelecekteki fırsatları ve tehlikeleri görmek mümkün olmayacağından, bu konuda gerekli önlemler de alınamayacaktır. (Barutçugil, 1984:162).
Neyin, niçin, nasıl ve ne zaman yapılacağını tanımlayan, projedeki işlerin yürütülmesini ve projedeki çalışanların yönetimini sağlayan planlama çalışmaları yapılmaksızın, projenin başarılı bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılması mümkün değildir. Proje planının geliştirilmesinde, görev ve sorumlulukların belirlenmesi, proje zaman cetvelinin hazırlanması ve proje bütçesinin çıkarılması en önemli çalışmalar arasındadır (Barutçugil, 1988:239-240).
Proje Programlama: Proje programlama, kaynak gereksiniminin ve tahmin edilen süre içinde projenin gidişatının programlanmasıdır. Proje programlamada ilk aşama, her bir faaliyet için gerekli süreyi belirlemektir (Grow, 1975:185). Ayrıca bu aşamada, her faaliyetin başlama ve bitiş zamanını gösteren bir zaman diyagramı hazırlanır. Proje programı, proje açısından önem arz eden kritik faaliyetleri göstererek, faaliyetlerin serbestlik süresi ve gecikme miktarı hakkında bir fikir vermelidir (Monks, 1996:352; Halaç, 1995:184).
Proje Kontrolü: Proje kontrolü, projedeki faaliyetlerin durumun değerlendirmek, projenin durumunu planlanan durumla karşılaştırmak ve eğer gerekiyorsa düzeltici önlemler almak için yapılan faaliyetlerdir. Proje kontrolü sayesinde projenin yürütülmesi sırasında sorun yaratabilecek, kritik veya yarı kritik faaliyetler üzerinde yoğunlaşmak mümkündür (Monks, 1996:354)
PROJENİN BAĞLI OLACAĞI ANA ORGANİZASYON
Projemiz, inşaat sektöründe gerçekleştirilecek, bina yapımı, yapımdan önceki, sonraki aşamalar ile iç inşaat işlerini kapsayacak bir proje olacaktır. Dolayısıyla, projenin bağlı olacağı ana organizasyonun inşaat firması olması öngörülmüştür. Bu firma, yapacağı inşaat ile kar amacı güden ve varlığını sürdürmek isteyen bir firmadır. Firmamızın adı ABC İnşaat’dır. Firmanın başlıca faaliyet alanları kazı, inşaat, hafriyat, mühendislik (inşaat alanında) çözümleri ile tesisat (elektrik ve su olmak üzere) yapımıdır.
ORGANİZASYON ŞEMASI

PROJE TAKIMI UNVAN ve YETKİLERİ

Proje takımı bir proje yöneticisine bağlı olarak çalışan proje mühendisleri, üretim mühendisleri, sözleşme yürütücüsü, proje denetçisi ve destek hizmetleri yöneticisinden oluşmaktadır. Proje takımında yer alan üyeler, unvanları ve yetkileri şunlardır:

Proje yöneticisi: Projenin planlanmasından, yürütülmesinden ve tamamlanmasından sorumludur. Üst yönetim ile altında bulunan proje takımı arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Bütün takım üyeleri proje yöneticisine bağlı olarak çalışır. Ele alınan bu projedeki gibi saf proje örgütünün benimsendiği proje takımlarında takımın mutlak otoritesi proje yöneticisinindir. Ele alınan bu projede proje yöneticisi bir inşaat mühendisidir.

Proje mühendisleri: Proje yöneticisine bağlı olarak çalışırlar. Üretilen ürün ya da hizmetin tasarımından ve bunun geliştirilmesinden, aynı zamanda ürünün güvenilirliğinden, özelliklerinden, kalitesinden ve tasarım değişikliklerinden sorumludurlar. Ele alınan bu projede proje mühendisi olarak çalışan mühendisler; elektrik işleri bölümü olarak ele alınan kısımda görevli elektrik mühendis(ler)i, projenin oluşumunda yer alan mimar ve mekanik işleri bölümü olarak ele alınan kısımda faaliyet gösterecek makine mühendis(ler)idir.

İmalat mühendisleri: Proje yöneticisine bağlı olarak çalışırlar. Tasarlanan ürünlerin ve süreçlerin etkin üretiminden sorumludurlar. Ele alınan bu inşaat projesinde imalat mühendisi olarak sayılacak mühendisler; inşaatın yapılacağı yerde kot, eğim çalışması, ölçme yapan harita mühendisi, zemin etüdü çalışmasını yapan jeodezi mühendisi, alt yapı, bina, toprak, drenaj, hafriyat,saha işlerinden sorumlu olarak çalışan inşaat mühendisleri ve imalatın tasarıma uygunluğunu denetleme göreviyle mimardır.

Sözleşme yürütücüsü: Kayıt ve belgeleme işlemleriyle ilgilenen proje takım üyelerindendir. Ele alınan bu projede, inşaatın yapılabilmesindeki ihalelerden başlayarak devamında inşaatın yapılması için gerekli izin, ruhsat ve belgelerin alınması ve takibinden sorumlu bir kişi,sözleşme yürütücüsü mevcuttur.

Proje denetçisi: Proje yöneticisine bağlı olarak çalışan bir diğer takım üyesidir. Bütçe hesaplarını tutmak, maliyet ve işgücü değişimlerini izlemekten sorumlu olan bir işletmeci ele alınan bu inşaat projesinde görev almaktadır.

Destek hizmetleri yöneticisi: Destek hizmetleri yöneticisi fason işlerin takibi, verilerin stoklanması ve genel yönetim desteği konularından sorumlu takım üyesidir. Ele alınan inşaat projesi kapsamında taşeronlara yaptırılan faaliyetlerde bu işlerin takibi ve ilgili firmalarla kurulan bağlantılar destek hizmetleri yöneticisinin görevi olmaktadır.

PROJENİN MİSYONU
Projenin misyonu, mümkün olan en kısa sürede, sağlam, kullanışlı, kullanım ve bakımı kolay, zaman içerisindeki talebe bağlı olarak genişletilmeye müsait bir yapının inşa edilmesi ile tüm paydaşların orta ve uzun vadede memnun edilmesidir. Bu misyon dahilinde projeyi gerçekleştirecek olan firmanın da imajı geliştirilmiş olacak, böylece yeni projeler ve çeşitli ihalelere katılması ve bu ihaleleri alması muhtemel kılınmış olacaktır. Özellikle günümüzde deprem kavramının iyice benimsendiği inşaat sektöründe dayanıklı inşaatlar yapan firmaların ünü her geçen gün artmakta, bu da onlara faaliyet gösterdikleri iş çevrelerinde rekabet avantajı sağlamaktadır. Depreme, korozyona ve diğer dış etkenlere dayanıklı binalar inşa etmek hem bu faaliyetleri gerçekleştiren firmaları, hem müşterileri, hem de sosyal bir olgu olarak halkı memnun etmektedir.
PROJENİN HEDEFLERİ
Projenin hedefleri ana gruplar altında sıralanabilir:
1) 3 katlı, 1 blok halinde bir bina inşa etmek.
2) Tahmini süre içerisinde inşaatı tamamlamak
3)Tahmini bütçenin %80’ini aşmamak. Aşılması zorunlu hale gelse bile %90’ın üzerine çıkmamak.
4)Firmaya pozitif mali katkı sağlamak
5)Kaliteli bir çıktı sergileyerek firma imajını geliştirmek
6)Kullanışlı bir bina yapılarak yıllar içindeki kullanım maliyetlerini minimize etmek
7)Bakımı kolay bir bina inşa edilerek bakım maliyetlerini düşürmek, ve bunun için de;
a)Dış cephenin boyanması kolay bir şekilde düze yakın veya düz yapılması,
b)Elektrik tesisatında karmaşık sistemlerden uzak durulması,
c)Su tesisatının yapımında plastik kullanılarak uzun süre bakım gerektirmemesi,
d)Camların çift cam yapılarak ısı kaybının azaltılması,
e)Katlar arası bağlantıların olabildiğince kısa tutulması
gibi koşulları sağlamak sayılabilir.

PROJENİN GEREKSİNİMLERİ
A)Tesis Gereksinimleri: Projenin kendisi bir tesisi inşa etmek üzere yürütüleceği için inşaat alanında ve firmanın genel merkezinde iki ayrı tesis düşünülmüştür. Bunlardan ilki olan genel merkezde firmanın diğer fonksiyonları olan muhasebe, finans, insan kaynakları, personel ve idari işler departmanı, yönetim ofisleri ile mühendislerin ofisleri yer alacaktır. İnşaatın gerçekleştirileceği şantiyede ise bir yönetim birimi ile şantiye mühendisleri ve ustabaşlarına ait prefabrik odalar, işçilerin kalması için ayrı odalar yapılması düşünülmüştür. Böylece inşaatın ilerleyişi sırasında kontrol mekanizması daha kolay işleyecek, bir kısım yetkilinin dönüşümlü olarak şantiyede kalması sağlanacaktır. Şantiyede kurulacak prefabrik binalar ise sökülebilir ve yeniden kullanılabilir oldukları için firmaya herhangi bir ağır maliyet yükü getirmeyecektir.
B)Teçhizat Gereksinimleri: İnşaatın gerçekleştirilebilmesi için öncelikle inşaat sahasındaki toprak, taş ve kayaların yerinden kazılarak, gerekli yerlerde sökülerek uygun döküm alanlarına taşınması gerekmektedir. Bu işlem için öncelikle zeminin düz bir şekle getirilmesi gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmek için genellikle teodolit adı verilen ve coğrafyacılar ve yer bilimcilerin de sık kullandığı bir araç kullanılmaktadır. Teodolitlerle açı ölçümleri büyük bir dikkat ve doğrulukla yapılır. Mesafeler de düzgün bir şekilde ölçülerek gerekli araç-gereç ve teçhizat yerleştirmeleri yapılır. Bu araçlar kullanılabildiği gibi, düzleştirme işlemi için gerekli açıyı, denizden yüksekliği, alanı ve mesafeleri hesaplayarak şantiye mühendislerine bilgi ve girdi sağlayacak mobil GPS araçları günümüzde yaygınlaşmaktadır.Başlangıç maliyetleri teodolitlere göre daha büyük gözükse de verileri dijital ortamda saklama kabiliyetleri ile ölçümlerdeki insan faktörünü azaltarak hata payını küçültmeleri sebebiyle kullanışlıdırlar.Firmamız da inşaat firması olması sebebiyle bu aletleri sürekli kullanacağı için yıllar içerisinde varlık amortismanı olarak vergilerinden düşebilir. Bunların yanında kazıcı makineler, greyderler, damperli kamyonlar gerekmektedir. Daha ufak kazım işlemleri için ise işçilere gerekecek kazma, kürek, delme aletleri ile taşımada el arabaları lazım olacaktır.
Proje için gerekli olacak teçhizatı sadece ana işlemler için sınırlamak doğru değildir. İş güvenliği, işçi güvenliği ve şantiyenin kontrolü için de bazı alet ve teçhizatlar gerekli olacaktır. Bunların başlıcaları çelik burunlu sağlam tabanlı ayakkabılar, başı koruyucu baretler, iş tulumları, inşaat yükseldikçe kullanılması gerekecek bel emniyet kemerleri, kaynak işlemleri için gerekli olacak göz koruyucular, girilmesi yasaklanan bölgeleri işaretlemek için bantlar, her türlü tabelalar ve güvenlik uyarı lambalarına ihtiyaç duyulacaktır.
Ayrıca, yapılacak olan inşaatın çevreye vereceği rahatsızlığı minimuma indirebilmek amacıyla inşaatın ilerleyen aşamalarında iç düzenlemeler, boyama, dış sıva işlemleri yapılırken toz tutucu plastik veya bez perdeler inşaatın etrafına gerilecektir.Bu perdelerin dış taraflarına ise belirli mesafelere kadar yaklaşılmamasını belirten ufak tabelalar konulması gereklidir.
Ayrıca kamyonların giriş çıkışı sırasında çamurlu ve topraklı bir bölgeye girecekleri için lastikleri çok kirlenecektir. Bu araçlar yola çıktıklarında etrafa bu toprak ve ufak taş parçalarını saçmamaları için şantiyeden çıkan araçların kasa-altı ve lastiklerini yıkayacak basit bir basınçlı pompa ve hortum gerekli olacaktır. Bu pompaların gücünün de günümüz basınçlı oto yıkamacılarında kullanılanlar kadar olması yeterli olacağından çok ufak bir maliyetle bu problem de aşılabilir.
C) İnsan gücü Gereksinimleri: İnşaat projemizde gerekli insan gücünü aşağıdaki alt gruplarda toplamak mümkündür:
a)Proje Yöneticisi
b) İnşaat Mühendisleri (Gerek genel merkezde gerek şantiyede çalışabilirler)
c)Ustabaşılar (Şantiyede çalışmak üzere)
d)Kamyon, Greyder, Kepçe, Kazma operatörleri (Şantiyede çalışmak üzere)
e)Kazma, taşıma, beton dökme, kaynak yapma, yükleme-boşaltma, kalıp çakma, iç-dış sıva,doğrama, seramik, boya, çatı, su-elektrik tesisatı işlerinde çalıştırılacak işçiler
f)Kalite kontrol mühendisleri (Bu kişiler de inşaat mühendisi olabilir)
g)Muhasebe uzmanları (Genel merkezden destek verebilirler)
h)Müteahhitler (Bazı yan işleri devretmek üzere)
Bu gruplar gerekli insan gücünü oluşturacaklardır.
D) Malzeme Gereksinimleri: İnşaat için gerekli malzemelerin başlıcalarını şöyle listeleyebiliriz:
a)Kum
b)Çimento
c)Çakıl
d)İnşaat Demirleri (Farklı ebatlarda)
e)Tuğla (Duvarlar İçin)
f) Yalıtım Malzemesi (Ytong gibi. Duvarlarda kullanım amacıyla)
g)Çatı Yalıtım malzemeleri (Cam yünü gibi.Çatıdan ısı kaybını azaltmak için)
h)Kiremit (Çatı kaplama amacıyla)
i)Plastik Çerçeveler (Doğrama veya çift cam kafesleri için) ve diğer ara malzemelerin kullanımı öngörülmüştür.
Kontrol Noktaları:
İşlerin doğru şekilde ilerleyip ilerlemediğini belirlemek amacıyla 14 kontrol noktası belirlendi. Bu kontrol noktaları sayesinde hatalar ve eksiklikler zamanında tespit edilip, bu hataların bir sonraki aşamaya geçmeden düzeltilmesi ve sonraki aşamaların daha kusursuz ilerlemesi sağlanacaktır. Genel olarak bu aşamalarda işin doğru şekilde, bütçelenmiş zaman ve maliyet içerisinde yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi gerekecektir. Bunları ayrıntılandırırsak kontrol noktalarında nelerin değerlendirildiğini şöyle sıralayabiliriz:

1-A (Zemin Kazımı): Binamızın yapılacağı arsanın kazılması gereken kısmının doğru boyutlarla, bütçelenmiş zaman ve maliyet içerisinde yapılıp yapılmadığı; çıkan toprağın yüklenmesi ve taşınması için gerekli güvenlik önlemlerinin ne şekilde uygulandığı ve zeminimizin temel atmaya hazır olup olmadığı gibi konuların incelenmesini içerecektir.
2-B (Temel Atma Çalışmaları): Temel binamızın en önemli aşamalarından biri olduğundan bu noktada işlerin doğru yapılması, binamızın güvenliği ve sağlamlığı açısından hayati önem taşımaktadır. Bu aşamada temelin doğru miktarda demir ve çimentoyla istenen hedefler doğrultusunda zaman ve maliyet kısıtları içerisinde yapılıp yapılmadığı kontrol edilecektir.
3-C1 (Kaba İnşaat Çalışması): Binamızın temeli atıldıktan sonraki aşama olan bu nokta, binamızın şekillenmeye başladığı noktadır. Bu aşamada kontrolün kaba inşaatın ilk katında başlamasının sebebi, olası hataların bir sonraki katlara yansımasını engelleyerek, hem düzeltilmesini kolaylaştırmak hem de bu tür hatalardan dönüşlerde yüksek maliyet ve zaman aşımı tehditlerini bertaraf etmek içindir.
4-D1 (Doğrama Çalışması 1.Kat): Her katın bitimiyle birlikte başlanacak olan doğrama çalışmalarının doğru zaman ve maliyet içerisinde, istenen hedefler doğrultusunda yapılıp yapılmadığı kaba inşaat çalışmasında olduğu gibi birinci kattan başlayarak kontrol edilecek ve gerekli müdahaleler yapılacaktır.
5-E (Dış Sıva Yapımı): Kaba inşaat çalışmasının son katı tamamlandıktan sonra başlayacak olan dış sıva yapımı aşaması, binamızın dış görünüm ve estetik yapısını etkileyecek bir aşama olduğundan burada işin doğru yapılması (dış sıvanın uzun yıllar dayanacak ve dökülmeyecek şekilde kaliteli ve pürüzsüz olması gibi) önemli olduğundan diğer bir kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda bütün aşamalarda olduğu gibi bu aşamanın da bütçelenen zaman ve maliyet içerisinde yapılmış olması önem arz etmektedir.
6-F1 (İç Sıva Yapımı 1.Kat): Dış sıva yapımında olduğu gibi kaba inşaatın bitimiyle başlanabilecek olan iç sıva yapımı, en az dış sıva yapımı kadar öneme sahiptir. İç sıvası düzgün yapılmayan bir binanın, boya kalitesi de o oranda kötü olacaktır. İç sıvada pürüzsüz düzgün bir zeminin yakalanması önemlidir. Bu yüzden bu nokta da zaman ve maliyet kısıtları içerisinde ilk kattan başlamak üzere bir kontrol noktası olacaktır.
7-G1 (Seramik Döşenmesi 1.Kat): İç sıva ve dış sıva bittikten sonra önceden planlanmış olan yerlerin seramik döşenmesi aşaması başlayacaktır. Burada seramiklerin doğru ve sağlam şekilde, planlanan zaman ve maliyet içerisinde yerleştirilmesi gerektiğinden kontrol noktası olarak belirlenmiştir.
8-H1 (Boya Yapımı 1.Kat): Dış sıva ve seramik döşenmesi de tamamlandıktan sonra binamızın iç ve dış görüntüsünün ortaya tam anlamıyla ortaya çıkmasını sağlayacak olan boyama aşaması başlayacaktır. Binamızın yapısı ve tüketici beklentileri doğrultusunda uygun kalitede doğru rengi yakalayabilmek önemli olduğundan bu aşama da bir kontrol noktası olacaktır. Çok fazla işçilik gerektiğinden bu aşamanın uygun kalite ve bütçelenen zaman ve maliyet kalemleri içerisinde yapılması önemlidir.
9-I (Çatı Yapımı): Dış sıva yapımı bittikten sonra başlayabilecek olan çatı yapımı, önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda uygun kalite ve maliyet çerçevesinde, doğru zamanda bitirilmesi gerektiğinden kontrol noktası olarak belirlenmiştir.
10-J1 (Tefriş İşleri 1.Kat): Boya ve seramik bittikten sonra dolapların yapımı aşaması başlayacaktır. Bu aşamada dolapların belirlenen yerlere, hasar verilmeden yerleştirilmesi gerekir. En ufak çizik de dahi baştan yapılması gerekeceğinden, bütçelenen zaman ve maliyet içerisinde bu aşamanın tamamlanması kontrol edilmesiyle mümkün olacaktır.
11-K (Su Tesisatı Yapımı): Her katın kaba inşaatıyla tamamlanması ile birlikte başlayacak olan su tesisatı yapımı doğru yapılmadığı takdirde diğer bütün aşamalarda yapılan işlerin(sıva, boya, seramik, dolap gibi) baştan yapılmasına neden olacağından bir kerede ve doğru yapılması gerektiğinden diğer önemli kontrol noktasıdır. Aksi takdirde planlanan maliyet ve zamanın dışına çıkılmasına neden olabilecektir.
12-L (Elektrik Tesisatı Yapımı): Su tesisatı yapımında olduğu gibi her katın kaba inşaatının bitimiyle birlikte başlayacak elektrik tesisatının kurulması aşamasında topraklamanın ve diğer güvenlik önlemlerinin doğru yapılması, binamızın gelecek yıllarındaki güvenliği açısından büyük öneme sahip olduğundan kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Zaman ve maliyet kavramları her aşamada olduğu gibi burada da kontrol altına alınması gerekmektedir.
13-M (Mutfak Yapımı): Bitimi varmadan önceki son aşama olan mutfak yapımında doğru malzemelerin seçilmesi kalite ve maliyeti yakalama açısından önemlidir. Olası hatalar zaman ve maliyet kalemlerinde sapmalara neden olabileceği gibi göze hitap ettiğinden müşteri algısında estetik açıdan önemli oluşu kontrol noktası olmasını sağlamıştır.
14-N (Bitiş): Bütün aşamaların doğru şekilde, bütçelenen maliyet ve zamanda gerçekleşip gerçekleşmediğinin göstergesi olan bu aşama da kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Bu aşamada binanın kullanıma hazır olacak şekilde hazırlanmasını ve bütün iş yapım aletlerinin toplanarak işin ve raporların bitirilmesi anlamına gelmektedir.

Dönüm Noktaları (Milestones):
Daha çok tamam mı devam mı kararlarının alındığı ve olası aksaklıklardan dolayı zaman ve maliyet unsurlarının revizyonunun yapıldığı aşamalardır. Bu aşamada projelerin bitirilip bitirilemeyeceği kararı alınır. Ama inşaat projeleri için düşünürsek genelde yapılacak olan projenin sonlandırılması değil, daha çok gerekli revizyonların yapılması şeklinde olacaktır. İnşaat projelerine başlanırken batmış maliyetlerin yüksek oluşu, projenin bitirilmesi halinde zararların daha yüksek olmasıyla sonuçlanabilmektedir. Bu nokta da 5 dönüm noktası belirlendi ve bu aşamalarda Kazanılmış Değer Analizi metodu uygulanarak mevcut durumun analiz edilmesi kararı alındı. Dönüm noktaları ise aşağıdaki şekilde oluştu:

1-B (Temel Atma Çalışmaları): Zemin kazımı ve temel atma işlemleri bittikten sonra yapılacak bu analiz, belki de tamam kararının alınabileceği tek nokta olacaktır. Çünkü bu noktada binanın bitirilmesi, işlerin sonlandırılarak arsanın satılması kararından daha fazla zarara neden olacağı sonucu çıkıyorsa, tamam kararının alınması isabetli olacaktır. Bu ise ancak proje başladıktan sonra ortaya çıkabilecek bir sonuç olduğundan, binanın bitirilmesinin daha zararlı olabileceği varsayımla yapılmıştır. Bu noktada yapılacak olan kazanılmış değer analizi sonucunda kritik oran 1’in altında çıkıyorsa bu aşamada yanlış giden bir şeylerin olduğunu ve bunların düzeltilmesi gerektiği sonucunu verecektir. Kritik oranın çok düşük çıkması ise tamam kararının verilmesinde etkili olabilecektir.
2-C3 (Kaba İnşaat Çalışması): Kaba inşaat bittikten sonra yapılacak kazanılmış değer analizi sayesinde projenin maliyet ve zaman açısından ne durumda olduğu, çizelgenin ilerisinde olup olmadığının kritik oran sayesinde bulunacağı bu nokta diğer dönüm noktası olarak belirlenmiştir. Yapılacak analiz sonucunda, zaman ve/veya maliyet açısından çizelgenin gerisinde kalınmış olması, bu noktada bize hangi işlerin yolunda gidip gitmediği konusunda bilgi vererek, düzeltici faaliyetlerin nasıl yapılması gerektiği ve bunun zaman ve bütçe açısından ne tür revizyonlarla giderilebileceğini göstererek kaynak planlamasını yapmamızı kolaylaştıracaktır.
3-F3 (İç Sıva Yapımı 3.Kat): Projemizin alt işleri ve gidişatı düşünüldüğünde sıva işlerinin tamamının bittiği F3 faaliyetinin sonu diğer bir dönüm noktası olarak belirlenmiştir. Kaba inşaat çalışmasının sonunda yapılan analiz burada da yapılarak kaynak planlamasının çizelgelendiği gibi gidip gitmediği değerlendirilerek gerekli revizyonlar yapılacaktır. Ayrıca bütün dönüm noktalarında olduğu gibi, aynı zamanda doğru ve yanlış giden aşamalar için yapılan analizler ve düzeltici faaliyetlerin dökümantasyonu yapılarak sonraki benzer projelerin daha iyi planlanmasında bize yardımcı olacaktır.
4-H3 (Boya Yapımı 3.Kat): Diğer dönüm noktalarında yapılan analizler burada da yapılarak aynı sistematik içerisinde, analizlerin yapılacağı bu aşama da diğer bir dönüm noktası olarak belirlenmiştir.
5-N (Bitiş): Bitiş projemizin son dönüm noktası olacaktır. Burada yapılacak analizler daha çok projenin istendiği gibi gidip gitmediği, zaman ve maliyet açısından ne durumda projeyi tamamladığımızı; bir nevi performansımızı gösterecektir. Ayrıca son dökümantasyonun yapılacağı bu aşama ile geliştirme önerilerine değinilerek, sonraki projelerin doğru planlanmasını ve plan doğrultusunda ilerlemenin nasıl sağlanabileceği konusunda yardımcı bilgilerin oluşmasını sağlayacaktır.
Proje yönetimi sürecinin içinde proje için uygun bir yaşam döngüsünün belirlenmesi ve planlanması da vardır. Bu sürecin girdisi ürün kalitesi, maliyet ve zamana karşı proje hedeflerini tanımlayan bir anlaşma veya sözleşmedir. Çıktısı ise projede gerçekleştirilecek işler ve proje kontrollerinin tanımları (yönetim ve teknik gözden geçirmeler vb..) ile birlikte yaşam dönüsü modelidir. Aşağıdaki grafik projemiz olan apartman inşaatı projesinde kullanılan işgücünün zamana karşı değişimini göstermektedir.
Aşağıdaki grafik ise proje yaşam döngüsünü maliyet açısından ifade etmektedir. Yine bu grafikten de görüldüğü üzere işgücü ve diğer kaynakların kullanımıyla doğru orantılı olarak zamanla maliyet artmaktadır.
PROJE ÇEVRELERİNİN YAPILARI VE PROJEYE OLASI ETKİLERİ
Proje bir inşaat projesi olduğundan, yasal yükümlülükler, mimarlı-mühendislik etiği, imar izinleri, arazi koşulları, faiz oranları ( projeyi finansal olarak desteklemek için), tüketici güven indeksi, inşaat sektöründeki büyüme hızı, yeni inşa teknolojileri gibi konular ve çevreler ile iç içe olunacaktır. Yasal olarak bir mühendisin çalışması sırasında uyması gerekli kurallar bütünü inşaat meslek yasasında açıkça belirtilmiştir. Meslek yasasının genel hükümleri aşağıda sıralanmıştır.
MESLEK YASASI
23 Şubat 1969 tarihli XV. Genel Kurulda kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
KAPSAM
Bu Yönetmelik 6235 – 7303 sayılı T.M.M.O.B. Kanunu’nun 26 ncı maddesinde Oda üyeleri için tonmuş bulunan yasaklayıcı hükümler gözönünde tutularak düzenlenmiştir.
YASAKLAR
İnşaat Mühendisleri Odası üyelerinin yapacakları aşağıdaki maddelerde yazılı eylemlerden herhangi birisi mesleğe yakışmaz, onurla bağdaşmaz, kamu ve meslek yararına aykırı sayılır.
Madde 1 – Odalar Birliği ve İnşaat Mühendisliği ile ilgili kanunlara aykırı davranışlarda bulunmak.
Madde 2 – Meslek çalışmalarında isteyerek ya da savsaklayarak başkalarına zararlı olmak ve zararlarına yo açmak.
Madde 3 – Yaptığı anlaşma ve sözleşmelere uymamak,
Madde 4 – Meslektaşlık onuruyla bağdaşmayan davranışlarda bulunmak.
4.1 – Mühendislik onurunun ve dayanışmasını, doğruluk, dürüstlük ve ağırbaşlılık dışındaki davranışlara zedelemek.
4.2 – Diğer bir meslektaşın itibarını veya işini dürüst olmayan yollardan ve kötü niyetle zedelemek.
4.3 – Çalıştığı kuruluşa, amirlerine, çalıştırdığı kimselere veya kendisine işverene karış dürüstlüğü ve güveni sarsacak biçimde davranışlarda bulunmak.
4.4 – Üzerine alacağı, aldığı veya yapmakta olduğu meslekle ilgili bir işte kendisinin ya da çalıştırdığı kimselerin hizmeti dışında ücret, bedel veya hediye kabul etmek.
4.5 – Başkalarının hazırladığı proje veya raporu kendisi veya firması tarafından hazırlanmış anlamını verecek şekilde imzalamak.
4.6 – Bir meslek hizmetinde kaliteyi düşürücü ve ihtiyacı zedeleyici gereksiz fiyat rekabeti yaratacak biçimde fiyat teklifi istemek veya fiyat teklifinde bulunmak.
4.7 – Diğer meslektaşın bir işe girme veya bir işe alma durumunda iken bunu bozacak şekilde davranmak.
4.8 – Kendi meslek değerine ve bağlı bulunduğu meslek firmasını ağır başlılığa uymayacak ya da meslek itibarını düşürecek biçimde reklam etmek.
4.9 – Bir pozisyonda bulmanın avantajlarından yararlanarak başka mühendislere eşit olmayan koşullarda rekabet etmek veya iş sağlamak.
4.10 – Bir mühendislik hizmetinin veya inşaat işinin normal usullerle yaptırılmasında her türlü nüfuza, gereksiz ısrara, menfaat sağlamaya dayanıp işin seyrini bozacak, müzakere ve kararlara etki yapacak davranışlarda bulunmak.
4.11 – İnşaat Mühendisleri Odası’nın meslek onurunu ve dayanışmayı korumak amacıyla vermiş olduğu kararlara uymamak.
KOVUŞTURMA
Madde 5 – Bu yasaya uymayan hareketler Oda Yönetim Kurulu’nun teklifi üzerine Haysiyet Divanınca usulüne göre incelenir, hareketin işleniş tarzı, doğurduğu sonuç ve bunların ağırlık derecelerine göre Yönetmelikte sayılan cezalarla cezalandırılır.

YÜRÜRLÜK
Madde 6 – Bu Yönetmelik XV.Genel Kurul toplantısında görüşülerek kabul edilmiş ve T.M.H.nın 168. sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yasanın öngördüğü kurallara uyulmadığı herhangi bir şekilde saptandığı takdirde projenin bütünü tehlikeye girecektir.
Projenin kısıt olarak sayılabilecek başka bir özelliği de içinde inşaat yapılacak olan arazinin imar izninin ne büyüklükte bir bölgeye inşaat yapımına izin verdiğidir. Bu kriter, araziye, toprak ve kayaç koşullarına göre değişmektedir. Ayrıca havaalanlarına yakınlık, ana yollara yakınlık gibi faktörler de bunun üzerinde etkili olmaktadır.
Projenin yürütülmesi sırasında firma, eğer bütünüyle kendi finansal kaynaklarını kullanmak istemez ise, banka kredisine başvurabilir. Bu durumda bankaların firmalara tanıdığı ortalama faiz oranından daha düşük bir kredi ile çalışamayacaktır. Bu da ülkenin ekonomik istikrarına, para piyasalarına ve dış politikaya dolaylı olarak bağlıdır.
Ülkemizde son yıllarda inşaat sektöründe önemli bir gelişme gözlenmiş, özellikle 2001 yılındaki mali krizden sonra inşaat sektörü ülkede hızla ilerleme kaydetmiştir. Bu büyüme, beraberinde rekabeti de getirecektir, çünkü yeni firmalar pazara gireceğinden, var olanlar pozisyonlarını, Pazar içindeki konumlarını korumak için kar marjlarını bir miktar düşürme yoluna gidebilir.Bu durum da projeden elde edilebilecek maksimum kar marjında bir azalmayla sonuçlanabilir. Firmanın bu proje için belirleyeceği iç verim oranı öyle olmalıdır ki, inşaatın anahtarı müşteriye teslim edildiğinde her iki kesim de bu projeden memnun ayrılsınlar.
Firmanın proje uygulaması sırasında uyması gerekli olan bir başka düzenleme de afet ve deprem yönetmeliğidir. Bu konuda 02.09.1997 tarihinde resmi gazete yayınlanmış olan ve 01.01.1998 tarihinde yürürlüğe girmiş olan afet ve deprem yönetmeliği gerekli tüm kural ve düzenlemeleri içermektedir. Eğer yapılacak inşaat herhangi bir afet veya deprem bölgesi sınırları dahilinde bulunuyorsa bu da firmanın göz ardı etmemesi gerekecek önemli bir husus olacaktır.
Bu konuların dışında, inşaat betonarme olarak yapılacağı için, beton ile ilgili teknik düzenlemelere de uyulması zorunluluğu vardır. Bu düzenlemeler, beton teknik şartnamesinde detaylarıyla birlikte verilmiştir. Beton teknik şartnamesi, betonun karıştırılması, taşınması, dökülmesi ve sıkıştırılması, korunması, hava şartlarının etkileri ile kaliteli iyi beton elde edilmesi için gerekli karışım oranlarını düzenlemiştir.
Genel Çevre Etkileri
Büyüme, ekonomik gelişmenin anahtarı olmasının yanısıra, bazı yönleriyle ve tüketimi artırıcı etkileri ile çevreye en önemli zararı veren faktördür. Çevre konusunu ekonomik büyümeyle bağdaştırabilmek, kirliliği kontrol altına almak ve çevresel bozulmaları önlemek çağımızın çözümü güç problemlerindendir. Günümüzde, doğal çevremizin sonlu kaynaklardan oluştuğu anlaşılmış ve uygarlığın doğaya hükmetmek yerine onunla olan ilişkilerini daha iyi değerlendirmesi gerektiği görüşü ağırlık kazanmış durumdadır. Büyüme ve çevre birbirinin karşıtı değil, birbirini tamamlayan unsurlardır. Salt ekonomik büyüme uğruna, duyarlı eko-sistem dengelerin bozulması ve insan yaşamının olumsuz etkilenmesi, ekonomik çabaları anlamsız kılacaktır. Bu bakımdan büyümenin, kaynak kullanımının ve teşviklerin tahrip edici değil, devamlılığı sağlayacak şekilde ele alınması ve yönetilmesi gereklidir. Ekonomik gelişme, büyüme ve refah ile çevrenin korunması ve iyileştirilmesi arasında bir dengenin kurulması kaçınılmazdır. Sağlam bir ekonomi, çevrenin iyileştirilmesinin ön koşuludur.
Kalkınmanın sürekliliğinin, kaynakların da sürekliliğine bağlı olmasından hareketle, günümüzde; "Bugünün ihtiyaçları karşılanırken gelecek kuşakların da kendi ihtiyaçlarını karşılama gücünden ödün vermeden ilerleme" şeklinde özetlenebilecek olan Sürdürülebilir Kalkınma Yaklaşımı, çevre ve büyüme ilişkilerinde bir ölçüt olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Şimdiki kuşakların gereksinimlerinin gelecek kuşakların kaynaklarını tehlikeye atmadan karşılanmasına imkan veren ekonomik büyüme politikaları olarak da tanımlanabilen Sürdürülebilir Kalkınma Yaklaşımı’nın dünya gündemine yoğun bir biçimde girmesi, ilk toplantısını Ekim 1984'de yapan WCED (Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu) sayesinde olmuştur. Sürdürülebilir Kalkınmanın hedeflerini; ekonomi-insan (sosyo-ekonomik) çevresi, iş çevresi ve teknolojik çevre açısından ele almak mümkündür:

Sosyo-Ekonomik Çevrenin Projeye Etkileri:
Binanın tasarımı, yapım tekniği, kullanılacak malzemeler, stili ve diğer estetik özelliklerinin müşteri beklentilerine bağlı olarak binanın işlevine ve çevresel özelliklere uygun olması gerekmektedir. Binanın öncelikle müşteri beklentileri doğrultusunda içinde yer alacak işlevlere uygun tasarlanması ve binanın yer alacağı çevrenin de tasarımda etkin olması çok önemlidir. Bunun içinde tasarım öncesinde müşteri beklentilerini belirleyip detaylı ihtiyaç listeleri hazırlamak ve çevre ile ilgili özellikleri saptamak gereklidir.
Ürünlerin, hizmetlerin ve faaliyetlerin çevreye muhtemel zararları ve tehlikeleri konusunda, personelin ve kamuoyunun duyarlılığına ve ilgilerine açık olunmalı, onlarla diyalog kurulmalı ve açıklık ortamı gerçekleştirilmelidir. Yaşam stili değiştirilerek ve verimlilik artırılarak, enerji ve diğer doğal kaynakların kullanımındaki savurganlık derecesi düzenli bir şekilde azaltılmalı; kentleşmenin çevresel sonuçlarının minimuma indirilmesi için tedbirler alınması, eğitim standardının iyileştirilmesi, çabuk ulaşılabilir sağlık hizmetlerinin sağlanması, kültürel çeşitliliğin korunması, sosyal durumun iyileştirilmesi, kadınların eğitim ve sağlığına önem verilmesi, çevre koruma eğitiminin başlatılması ve yaygınlaştırılması gereklidir.

İş Çevresinin Projeye Etkileri:
Her işletmede; çevreye yönelik politikalar, programlar ve pratikler her türlü faaliyette, yönetimin temel unsuru olarak kabul edilmeli ve çevre yönetimi, işletme yönetimi ile entegre edilmelidir. Çevreye duyarlı yönetimin temel hedefleri; kaynak tüketiminin, hava, su ve topraktaki emisyonların ve atıkların azaltılması olarak özetlenebilir. Yönetim bu hedefleri, sistematik olarak işletme planlarına ve kararlarına erken bir aşamada dahil etmelidir. Böylece çevre koruma, yatırım kararlarını etkileyen, finansman gibi bir ölçüt haline gelmelidir. Entegre çevre koruma, işletmenin çevre kirliliğini önlemek veya azaltmak amacı ile; projelendirme, inşaat, üretim, dağıtım, geri dönüşüm ve atık imha aşamalarında alacağı bütün tedbirleri kapsar.
Tesis ve işletmeler, enerjinin ve girdilerin etkin ve verimli kullanılması, yenilenebilir kaynakların sürdürülebilir bir anlayışla çevreye olumsuz etkisi en aza indirilerek, en az atık üreterek ve atıklar güvenli ve ihtiyaca cevap verici biçimde bertaraf edilerek işletilmeli ve yönetilmelidir. Hammaddelerin, ürünlerin, proseslerin, emisyon ve atıkların çevreye olumsuz etkilerini en aza indirici araştırmalar yapılmalıdır.

Teknolojik Çevrenin Projeye Etkileri
Havayı, toprağı ve suyu kirletmeyen ve doğal kaynakların kullanımını en aza indiren, daha verimli ve temiz teknolojilerle mevcut olanların değiştirilmesi, küresel CO2 oranını sınırlamak için C emisyonunun azaltılması ve diğer gazların atmosferik seviyelerinin çok kısa bir süre içerisinde kararlı bir hale getirilmesi, zaman içinde fosil yakıtların kullanımını azaltarak enerji kaynaklarındaki sürdürülebilirliğin geliştirilmesi, alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi, ozon tabakasını korumak için CFC kullanımının hızla terk edilmesi, doğal sistemlerin desteklenmesi, kirletici üreten geleneksel teknolojilerin terk edilmesi, geri dönüşüme önem verilmesi ve toplu taşıma sistemlerinin iyileştirilmesi gereklidir.
Sonuç olarak proje ile çevrenin karşılıklı etkileşimi için geliştirilmesi gerekli önerileri Uluslararası Ticaret Odası (ICC)’nın hazırlamış olduğu 16 maddelik Sürdürülebilir Kalkınma İçin İş Sözleşmesi’nde özetle görebiliriz:
1- Çevre yönetiminin önceliği vardır. 2- Çevre yönetimi işletme yönetimiyle bütünleşmelidir. 3- "Sürekli İyileştirme" prensibi benimsenmelidir. 4- Çalışanların eğitimi ve motivasyonu sağlanmalıdır. 5- Proje ve yatırım kararlarında çevresel etki değerlendirmesinin önemi ve önceliği vardır. 6- Ürünlerin gerek üretim ve gerekse kullanım aşamalarında çevresel etkilerinin ve enerji tüketimlerinin minimize edilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. 7- Müşterilere yakınlık ve müşterilerden öğrenme esastır. 8- Çevresel iyileştirme için sürekli araştırma ve geliştirme faaliyeti içinde olmak gereklidir. 9- Atık yönetimi uygulanmalıdır. 10- Sonuçları kontrol etmek yerine "önleyici yaklaşım" prensip olarak benimsenmeli ve her aşamada kirlilik önlenmelidir. 11- Tedarikçi ve fason işletmelerle işbirliği içerisinde olunmalıdır. 12- Acil durum hazırlık programları yapılmalıdır. 13- Çevre dostu teknoloji ve yönetim metotlarının transferi sağlanmalıdır. 14- Hissedarlara, çalışanlara, topluma ve resmi otoritelere periyodik olarak bilgi verilmelidir. 15- Çevresel performansın sürekli ölçülmesi ve değerlendirmelerin yapılması gereklidir. 16- Çevre koruma konusundaki tüm çalışmalara katkıda bulunmak ve desteklemek gereklidir.

PROJENİN ANA ORGANİZASYONA BAĞLI OLDUĞU ÖRGÜT YAPISI
Proje, merkezi uzak veya yakın ama başka bir bölgede bulunana bir firma tarafından üstlenilmektedir. Bu durumda , yapım aşamasında projeyi merkezden değil, şantiyeden de destekleyecek bir çok işgücüne ihtiyaç vardır. Ayrıca bu proje,inşaat firmasının yapmakta olduğu tek proje olmadığı için ana sistemden ayrılmasında fayda vardır. Yine özelleşmiş bir proje olduğu için kendi teknik ve yönetim personeli bulunması gerekir. Bu projede yapılmakta olan işler, dönem dönem ana örgüte raporlar halinde sunularak bağlantı sağlanabilir. Böylece, proje yöneticisinin mutlak otoritesini sağlamak, takım üyelerinin doğrudan proje yöneticisine karşı sorumluluklarını hissettirmek, komuta birliğini sağlamak ve kısa iletişim kanalları sayesinde iletişimin güçlenmesini sağlamak adına projenin organizasyonel yapısının saf proje örgütü olması öngörülmüştür. İnşaat projelerinde genellikle kullanılan örgüt biçimi saf proje örgüt yapısıdır. Bu yapının yapısal basitliği sayesinde kararların alınması çabuklaşır, esneklik sağlanır (zaman,maliyet ve performans ödünleşimi) ve bütünsel yaklaşım desteklenmiş olur. Firmanın yapmakta olduğu benzer projelerin aynı anda yürütüldüğü durumda devamlı statüde uzman kadro bulundurmak mümkün olacaktır. Böylece takım üyelerinde daha güçlü bağlılık gelişme imkanı bulur. Projemiz sona erdiğinde ise personelin ne olacağım kaygısını azaltmak amacıyla bir performans derecelendirme sistemi kurularak yüksek performanslı ve özverili çalışan kişilerin daha sonraki projelerde de değerlendirilmesi sağlanmalıdır. ‘Projectitis’ hastalığından korunmak için de projenin en başından takip edilecek tüm prosedürler ve raporlamalar belirlenmeli ve bunları hazırlayacak kişilerin sorumluluğuna verilmelidir.
PROJE SORUMLULUK ŞEMASI
Burada sorumluluklar için yapılan kısaltmalar
PS: Proje Sahibi
PY: Proje Yöneticisi
PYM: Proje Yapım Müdürü
BMB: Baş Mimar veya Bilirkişi
YB: Yargı Bilirkişisi
olmakta ve işaretleme olarak kullanılan 2 farklı simge de
ya da : Direkt/Birincil olarak sorumluluğu
ya da : Belirli bir destek sorumluluğu olduğunu göstermektedir.

Proje Ön Çalışması (Genel Fizibilite)
1.0 Genel Kavram Aşaması
2.1.0 Aşama 1 – Proje Geliştirme
2.2.0 Aşama 2 – Proje Tasarım Süreci
3.1.0 Aşama 1 – Proje Tasarım Son Değerlendirme (Çalışma Diyagramları, Spesifikasyonlar ve Sözleşme Dokümanları)
3.2.0 Aşama 2 – Proje Teklifi ve Karar Aşaması
3.3.0 Aşama 3 – Yapım(İnşaat)
4.0 Projenin Uygulanması ve Sonuç
5.0 İŞ AYRIŞTIRMA ŞEMALARI
2006-2007 Aksiyon Planı
Aksiyon Planı, inşaat projesi kapsa­mında belirlenen stratejik amaç ve hedeflere ula­şılmasını sağlamak üzere, stratejinin uygulama döneminde hayata geçirilecek faaliyet ve projeleri içermektedir. Eylem Planının bölüm ve alt başlık­ları, proje yönetimi kapsamında yer alan stratejik öncelik ve hedeflere paralel olacak şekilde düzen­lenmiştir.
2007-2008 dönemini kapsayan inşaat projesi 14 temel faaliyet ekseninde yürü­tülecek ve aşağıda belirtilen ana temalar altında yer alan eylemlerle hayata geçirilecektir. Eylem Planında yer alan eylemler, stratejik öncelik ve hedefler göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.

Eylem Planı ana temaları:
A- Zemin Faaliyetleri
B- Temel Faaliyetleri
C- Kaba İnşaat Kat Faaliyetleri
D- Doğrama Ön Hizmetleri
E- Dış Sıva Faaliyetleri
F- İç Sıva Faaliyetleri
G- Seramik
H- Boya
I- Çatı
J- Tefriş (Dolap yapımı)
K- Su Tesisatı İnşaatı
L- Elektrik Tesisatı İnşaatı
M- Mutfak inşaatı
N- Bitiş

PROJE ÇİZELGELEME
Projemizde aksiyon planında belirtilen işlerin çizelgelenmesinde PERT network tekniği kullanılmış ve aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır:

Şebekedeki Yollar ve Kritik Yolun Bulunması

1)- A–B–C1–C2–C3–D3–M = 18.03 ay.
2)- A-B-C1-C2-C3-F3-G3-H3-J3-M = 22.16 ay.
3)- A-B-C1C2-C3-F3-G3-J3-M = 21.07 ay .
4)- A-B-C1-C2-C3-E-G3-H3-J3-M = 23.12 ay.
5)- A-B-C1-C2-C3-E-G3-J3-M- = 22.03 ay.
6)- A-B-C1-C2-C3-E-H3-J3-M = 21.23 ay.
7)- A-B-C1-C2-C3-E-I-M 21.25 ay.
8)- A-B-C1-C2-C3-E-H2-J2-M = 21.23 ay.
9)- A-B-C1-C2-C3-E-G2-H2-J2-M = 23.12 ay.
10)- A-B-C1-C2-C3-E-G2-J2-M = 22.03 ay.
11)- A-B-C1-C2-C3-E-H1-J1-M = 21.23 ay.
12)- A-B-C1-C2-C3-E-G1-H1-J1-M = 23.12 ay.
13)- A-B-C1-C2-C3-E-G1-J1-M = 22.03 ay.
14)- A-B-C1-C2-D2-M =16.36 ay.
15)- A-B-C1-C2-F2-G2-H2-J2-M = 19.94 ay.
16)- A-B-C1-C2-F2-G2-J2-M = 18.85 ay.
17)- A-B-C1-D1-M = 13.68 ay.
18)- A-B-C1-F1-G1-J1-M = 16.63 ay.
19)- A-B-C1-F1-G1-H1-J1-M = 17.72 ay.
20)- A-B-C1-K-M = 23.86 ay .
21)- A-B-C1-L-M = 22.86 ay.
22)- A-B-M = 10.34 ay.

Projeye PERT’in uygulanmasıyla, projenin tamamlanma süresi 23.86 ay olarak bulunmuştur. Projenin kritik yolu, 23.86 aylık bir süreye sahip olan A-B-C1-K-M yoludur. Kritik faaliyetler ise, A, B, C1, K ve M faaliyetleridir. Bu faaliyetlerde meydana gelecek herhangi bir gecikme tüm projenin aksamasına neden olabilir.
Projenin Network Diyagramı Project Manager programının yardımıyla çizilmiş, ve projeye eklenmiştir.
PROJE TEKNİK SÜRECİ
Proje Mühendislik Gereksinimleri
Betonun Karıştırılması :
Karıştırma el ile yapılırsa;kum, çakıl ve çimento önce kuru olarak; beton, tahta ya da saç bir platform üzerinde iyice karıştırılır. Bu karıştırma en az üç defa bir yere aktarılmak suretiyle yapıldıktan sonra, gerektiği kadar su katılarak harç ile sarılmamış hiç bir çakıl ya da kırma taş görülmeyinceye kadar karıştırma ve harmanlama işine devam edilecektir.Karıştırma betonyer ile yapılırsa,betonyere konulacak çimento, kum, çakıl ya da kırma taş ve su, hep birlikte konacak ve homojen bir şekilde karıştırılacaktır. Kırma işi genellikle en az bir dakika olmakla birlikte betonyerin kapasitesine de bağlıdır. Bu müddet1,5 Yd3 (1.147) m³. olan betonyerler için en az 1,5 dakikadır.
Kullanılacak betonyer, su ayar tertibatlı olacaktır. Betonyer ile karıştırmada, ikinci bir karışım konmadan önce betonyer tamamıyla boşaltılacak, iş bittiği ya da durdurulduğu zaman ise içi iyice temizlenecektir.

Beton Dökülecek Yerin Hazırlanması:
Beton dökülecek yüzeyler ve kalıpların içerisi su birikintileri, çamur, talaş, yonga, şekerli maddeler, inşaat artıkları ve yabancı maddelerden temizlenmiş olacaktır.
Kayalık olan yerlerde, gevşek parçalar kaldırılacak, kaya yüzeyleri, yüksek basınçlı hava-su karışımı,ya da ıslak kum fışkıran araçlar, çok sert süpürgeler ve kazmalarla temizlenecektir.Su emme gücü olan yüzeyler, beton suyunu emmesi için beton dökülmeden önce iyice ıslatılmalıdır.Betonun Taşınması :
Teknik şartlara uygun olarak hazırlanan beton derhal ve aralıksız olarak döküleceği yere taşınacaktır.Taşıma sırasında beton elemanlarının birbirinden ayrılmaması için taşıma işi sarsılma, çalkanma yapmayan araçlarla yapılacaktır. Bu yapılmazsa beton taşındıktan sonra ve dökülmeden önce özel bir döşeme üzerinde de bir kere daha karılacaktır.Betonun serbest olarak 1,5m.'den yüksekten dökülmesi kesinlikle yasaktır. Beton, oluk yardımı ile dökülecek ise ve eğim çok fazla ise, oluğun yer yer, paletlerle teçhiz edilmesi, kısa parçalarla imal edilip sık sık yön değiştirerek betonun hızının kırılmasıyla da beton döküldüğü yerde bir daha karıştırılması temin edilecektir.Boru kullanılırsa, borunun alt ucu, dökülmüş beton içinde bulundurulacak ve boru her zaman dolu olacaktır.
Betonun, karıldığı, ya da beton yerden çıktığı an ile yerine döküldüğü an arasında geçecek sürenin20 dakikayı aşmamasına dikkat edilecektir. Daha uzun süreli taşımalar olursa, “Galeri Kanal, Tünel, gibi yerlerde” betonun döküleceği yerde özel bir döşeme yapılacak beton bunun üzerinde yeniden karılacaktır. Bu takdirde de taşıma süresi 30 dakikadan fazla olmamalıdır.Havadan kablo ile veya pompaj suretiyle yapılacak taşımalarda, beton hazırlanması ve taşınmasına ait tesisat yapıldıktan sonra beton taşınacaktır.
Özel karıştırma aletleriyle teçhiz edilmiş kamyon ile taşımalarda süre 45 dakikayı geçmemelidir.Beton Dökülmesi ve Sıkıştırılması:
Beton aralıksız dökülecek vibratör ya da el ile sıkıştırılarak sıkılığı temin edilecektir.Vibratörle sıkıştırmada, betonun homojenliğinin bozulmamasına dikkat edilecek ve işin önemine göre özel şartnamesinde vibratörün frekans adedi tespit edilecektir.Beton kat, kat dökülecek,vibre edilmiş katların kalınlığı titreşim aletinin iğne uzunluğunun yarısına eşit olacaktır. EI ile sıkıştırmada tabaka kalınlığı 15 cm. den fazla olmayacaktır. İki tabakanın dökümü arasındaki zaman 90 dakikayı geçmeyecektir. Vibre edilen ve prizi başlayan betonlar tekrar vibre edilmez.
Vibratör iğnesi en son dökülmüş beton içine yavaş yavaş ve beher metre kare yüzeye dört defa ve eşit aralıklarla batırılacaktır. Bu aralıklar vibratörün etki alanının çapından fazla olmayacaktır. Beton; dökümünden 7 gün süre ile her türlü titreşimden korunacaktır. Döşeme ve kaplamalarda satıh vibratörü kullanılacaktır.
Su İçinde Beton Dökülmesi :
İçinde beton dökülecek suyun ısısı +10 Cº nin altına düştüğünde dökülecek beton en az 300dozajlı olacak ve dışarıda her Dz. a fazla olarak 50 kg çimento ilave olunacaktır. 25 cm. çapındaki borular ya da altı kapaklı kova ile sıkışık bir kütle halinde su altında bırakılacak, beton, hiç bir şekilde oynatılmayacaktır.Suda dalga ve akım olmamasına dikkat edilecektir. Tabanda kaynak su çıktığı takdirde beton dökümüne zarar vermeyecek şekilde tertibat alınacaktır.
Deniz Suyu Etkisinde Olan Betonun Dökülmesi:
Projesinde 200, 250 dozajlı olarak gösterilmiş olan masif beton kısımlar deniz suyu etkisinde kalıyorsa,bu betonlar 300 dozajlı olarak dökülecektir. Bu gibi betonlarda deniz suyunun kimyasal etkilerine dayanıklı çimento kullanılacaktır.
Alkali ve Sülfatlı Suların ve Zeminin Etkisinde Kalan Betonların Dökülmesi :Dökme şartlarının uygulanmasında gerekli titizlik ve duyarlık gösterilecek, beton işin başından sonuna kadar aralıksız dökülecektir. Buna imkan bulunamazsa, zeminden ya da su seviyesinden en az kırk beş santim daha yüksek bir seviyeye kadar aralıksız dökülecektir.Alkali zemin ve suların beton dökümü bittikten 72 saat sonrasına kadar beton yüzeyine değmemesi sağlanacaktır.Bundan başka bu gibi hallerde alkali ve sülfatlı suların ve zeminin kimyasal etkisine dayanıklı çimento kullanılacaktır.
Soğuk Havada Beton Dökülmesi :
Donmuş, kar ile karışmış ,kırağı ile örtülmüş malzeme kullanılmayacak, hiç bir zaman donmuş zemin üzerine beton dökülmeyecektir.
11.1.10/a - En az +3 Cº ye kadar herhangi bir tedbir alınmadan beton dökülebilir.11.1.10/b - _+ 3 Cº de beton yapılması halinde betonun dökülmesi ve korunması için basit tedbirler alınması gereklidir.
11.1.10/c - Isı -3 Cº den aşağı düştüğü zaman :
c.1 - Dozajı en az 350 tutulması,
c.2 - Agreganın ve suyun + 40 Cº e kadar ısıtılması,
c.3 - Prizi çabuklaştıran katkı malzemesinin ilavesi,
c.4 - Suyun çimentoya oranının 0,40'ı aşmaması,
c.5 - Betonun döküldükten 7 gün sonrasına kadar +15 Cº nin üstünde tutulması gibi tedbirler,
İdarenin yazılı izni ile uygulanacaktır.
Betonun Korunması :
Beton 7 gün süre ile nemli tutulacak, üzeri çuval, kum, hasır ve benzeri bir malzeme ile örtülecek,sulanacaktır. Ya da beton yüzeyine kimyevi koruyucu madde sürülmek suretiyle korunacaktır.Geceleri ısı +20 ºC den fazla olursa sulamaya devam edilecek beton, sırasında sarsıntıdan, rüzgâr;yağmur, kimyasal maddelerden (gerektiğinde katkı ilâvesiyle) korunacaktır.
Dilâtasyon Derzleri :
Bırakılacak dilatasyon derzleri arasındaki en büyük aralık :
Binalarda : 40 m.
İstinat duvarlarında : 10 m.
Kanal kaplamalarında : 2 m.
Tretuvar ve benzeri yerlerde :20 m.'yi geçmemek üzere projesinde gösterildiği gibi yapılacaktır.
Betonda Ek Yerleri :
Momentlerin en az olduğu yerlerde beton 45 ºC eğimli ya da dişli olarak, bırakılacaktır. Beton yüzeyi pürüzlü olarak bırakılacak, yeni beton döküleceği zaman, bu yüzey temizlenecek ve gerektiğinde tel fırça kullanılacak, yıkanacak, kuvvetli dozlu çimento şerbeti döküldükten sonra yeni beton dökülecektir. Eski beton ile yeni betonun birbirleri ile iyice kaynaması temin edilecektir.Betonları Lüzumu Halinde Maksada Uygun Katkı Malzemesi İlave Edilecektir.
Kalıp ve İskelenin Alınması Müddeti:
Beton yeter derecede prizini yapmadan, aşağıdaki asgari bekleme müddetlerini doldurmadan ve kontrol tarafından muayene edilip iskele ve kalıpların alınmasına izin verilmeden hiç bir iskele ve kalıp alınamaz. Beton dökümü bittikten sonra iskele ve kalıpların bekleme süreleri kullanılan çimento ve dökülen beton cins ve özelliğine,imalâtın büyüklüğüne, gerilmelerin önemine, hava şartlarına göre değişir.Normal Portland çimentosu kullanılan inşaatlarda hava sıcaklığı +3 ºCnin üstünde kaldığı müddetçe :
A - Lento, hatıl, 3.00 m. den küçük açıklıktaki kiriş ve kemer, kolon perde gibi imalâtın yan kalıplan üç gün,
B - Küçük kenarı 3.00 m. den küçük döşeme, iskele ve kalıpları sekiz gün,C - Küçük kenarı 3.00 m. den daha büyük açıklıkta döşemelerin, açıklıkları3.00 m. den büyük kiriş ve kemerler ve rehmenlerin iskele ve kalıpları yirmi bir gün geçmeden alınamaz.Traslı çimento kullanılması halinde bu bekleme süreleri bir misli arttırılır. Priz devresinde hava ısısı+3ºC nin altına düştüğünde ısının tekrar +3 ºC dereceye çıkmasına kadar geçen müddet iskele ve kalıp alma müddetinde sayılmaz.
Düşük ısılarda özel kalıp hallerinde değişik çimento cinslerinde, büyük açıklıklarda, çerçeve ve mühim inşaatta idarece lüzum görüldüğünde özel fenni şartnamesinde gerekli şartlar tespit edilerek bu bekleme müddeti arttırılır.
Demirli Beton : (TS. 500)
Demirli betonun agregası, karışımı,beton karıştırılması, taşıma, dökülme (su içinde deniz suyu etkisinde,alkali ve sülfatlı suların ve zeminlerin etkisinde, barajlarda, soğuk havada), sıkıştırılması, korunması dilatasyon derzleri ve ek yerleri yapılması gibi işlemler “I - Demirsiz Beton” kısmında açıklandığı şekilde yapılacaktır.
Demirli betonlarda dozaj; 250 -400 kg/m³ olacak ve beton içindeki agrega ve su miktarları hacmen tayin ve tespit edilecektir. Gerekli hallerde özel şartnamesinde belirtilmek şartıyla hacim esası yerine, vezin esası uygulanır.
Demirli beton agregası 30mm.'ye kadar dane iriliğinde olacaktır. İrilik oranları ise betonda istenilen dirence göre “Türkiye Köprü ve İnşaat Cemiyeti Betonarme Şartnamesinde belirtilen granülometri eğrisinden elde edilecektir.”
Betonda dozajlarına göre aranılacak28 günlük en düşük basınç kırılma dirençler laboratuvar şartlarında aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Beton dozajları : 250 300 400Kg/m²
20x20x20 cm 3 Min. Küp.Direnci : 120 160 225 Kg/cm²
D=15 cm. NH=30 cm. Min.silindir Direnci : 100 140 195 Kg/cm²
Betonun kıvamı (Slamp) için yapılacak tecrübede çökme miktarı : 300 ve altındaki doz betonlarda 5 cm.max. 7,5 cm. ve 300 ve daha fazla doz betonlarda min. 7,5 cm. max.15 cm. olacaktır.(Yüksek frekanslı vibratörü kullanılması halinde 1/3 oranında azaltılacaktır.)Gerekli hallerde özel şartnamesine kaydedilmek suretiyle bu limitler dışına çıkabilir. Bu tecrübede tabanı 20 - 30 cm. üst yüzü 10 - 20 cm. çapında yüksekliği 30 - 50 cm. olan çelik kesit koni kabı kullanılacaktır.
Bu kıvam limitleri arasında kalmak üzere betonda iri agrega mümkün olan fazlalıkta, su miktarı ise, mümkün olduğu kadar az tutulacaktır.
Yukarıdaki şartları uygulayan kum, çakıl ve kırma taşın yaklaşık miktarları aşağıda gösterilmiştir.Yeni dökülmüş betonda filizler herhangi bir sebeple darbe etkisinde bükülüp düzeltilmez. Filizlerin beton içindeki kısımları oynatılmaz.
Demirsiz, Demirli B. Betonu :
Basınç kırılma gerilmelerini gösteren rakamlarla (B 160, B 225, B 300 gibi) belirtilen ve direnç esasına göre yapılan betonlarda direnci sağlamak esastır.
Bu Betonların Tanım ve Sınıflandırılması:
Wb 28 = 28 günlük küp (20cm. x 20 cm. x 20 cm.'lik) basınç kırılma direncidir.
Kb = 28 günlük silindir (D =15 cm. H = 30 cm.) basınç kırılma direncidir.
Projede, birim fiyata ve diğer lüzumlu yerlerde beton B 160, B 225, B 300 olarak belirtilecektir.Şantiyede agrega su ve çimento ile çeşitli denemeler yapılarak istenen direnci sağlayan en ekonomik karışım tespit edilecektir. Agrega, yıkandıktan sonra deneme sonuçlarında elde edilen uygun granülometriyi verecek granülometri eğrisindeki limitlere gören az dört gruba ayrı ayrı depo edilecektir.Deneme raporuna uygun beton,tartı esasına göre ve betonyer, vibratör gibi mekanik vasıtalarla yapılacaktır.
Kalıba sevk edilen betondan alınacak örneklerle yapılan deneyler sonucunun esas rapora uygunluğu sürekli olarak denetlenecektir. Yapılan denemelerin miktar ve zamanı kontrol tarafından tespit edilecektir.
Demir, çimento, kum; çakıl, su gibi beton malzemesi nitelikleri, beton karıştırma, yerine koyma, sıkıştırma, yer değiştirme,koruma, sıcak ve soğukta beton yapma alkali ve sülfatlı sularda ve zemin etkisinde kalan betonların dökülme kalıp sökme işlerinde dikkat edilecek ve aranılacak hususlar ve şartlar demirli ve demirsiz betonlarda olduğu gibidir.
Projede, inşaat içerisinde aynı zamanda sıva işlemleri de yapılacaktır. Burada takip edilmesi gerekli adımlar ise aşağıda sıralanmıştır:
1-Sıvadan gaye, Doğa koşullarına karşı dayanıklılığına güvenilemeyen gereç ve yapıyı korumak; su ya da rutubet geçişine engel olmak ve de Düzgün yapılamamış imalat yüzeylerini düzeltmek olduğundan, sıvaya özen gösterilmelidir.
2- Sıva, Kaba ve ince olarak, genellikle iki tabaka halinde vurulur. Yüzeyleri fazla büyük değil ve de düzgünse tavan sıvaları, serpme üzerine bir kat olarak yapılabilir.
3- Sıvanacak imalatın tümüyle kurumuş olması şarttır. Sıvaya başlanmadan önce, sıva alt hizaları saptanıp işaretlenir, yüzeydeki çıkıntı ve bulaşıklar kazınıp temizlenir, duvar dipleri betonsa süpürülür, topraksa kalas dizilir ve duvar yüzeyi iyice ıslatılır. (Bir zorunluluk yoksa, kirlenmemeleri için camlar sıvadan önce takılmamalıdır.
4-Sıvanacak beton yüzeyler yeterince pürüzlü değilse, taşçı tarağı ile dişlenir; Yoğun beton, yoğun tuğla vb. pürüzsüz ve su çekmez yüzeylere – aderans sağlamak için- önce Sika latex, Ecosal vb. katılmış çimento şerbeti ya da yüksek dozlu çimento harcı serpme vurulur. (serpme, su kaybından ufalanmaması- ölmemesi- için, sertleşinceye kadar ıslak tutulmalıdır).
5-Sıva yüzünün şakulünde ve düzlem olarak mastarında yapılabilmesi için önceden en çok 2 m. ara ile düşey düzleme şeritleri (Anal’ar) hazırlanır. Kaba sıva harcı bu Ana’lar arasındaki yüzeylere demir mala ile sertçe çarpılarak vurulur ve iyice bastırılarak sıkıştırılır, biraz sertleştikten sonra aynı harçla Ana’lar düzeyine kadar doldurulup, Ana’lar- ve sıva ile bir yüzde ise kasa- üzerinden kaydırılan mastarlarla düzlenir, kasa yanları mala ile basılarak ince sıva için biraz çukurlaştırılır.( 2 cm’den kalın doldurmalar günaşırı tabakalar halinde vurulmalıdır. Son kat mozaik olacaksa- kaymaması için kaba sıva üzerine yatay olarak dalgalı çizgiler çekilir. Normal ince sıvada gerek yoktur, aksine sıva üstünde renk farkı yapar).
6- Köşeler bir yanı- cumbası-planya ile düzeltilmiş mastarlarla yapılır.(kapı pencere yanları- merkezler-ve kolon çıkıntıları köşelerinin gönyesinde yapılmaları şarttır).
7-İnce sıva, kaba sıvanın iyice sertleşmesinden sonra ve kaba sıva yüzeyi bolca ıslatılarak vurulur. (ince sıvanın dozajı kaba sıvadan kuvvetli olmamalarıdır). Mala ile kabaca düzeltilen yüzey, parmak basıncına karşı koyacak derecede sertleştikten sonra bir yandan fırça ile devamlı su serpilirken, tirfil malası ile sürekli daireler çizilerek hiç bir çatlak, pürüz ve dalgalanma kalmayıncaya kadar perdah edilir ve en son olarak da bir sünger ile silinerek, sıva üzerindeki serbest kumlar düşürülür. (pervazsız kasalarda çatlama yerini saklayabilmek için arakesite ince bir derz açılır. Özel istek ve gerek dışında ince sıvaya demir mala ile perdah yapılmaz, dekoratif sıvalar özel tariflerine göre uygulanır, tavan sıvalarında uzun mastar kullanılır).
8- İnce sıvadan önce bütün iskele bağlantıları duvardan ayrılmış, bütün gömme işleri tamamlanmış olmalıdır. (kaba sıvadan sonra yapılan oyma ve delmeler önce kaba sıva ile tamir edilmeli; İnce sıvadan sonra yapılanlara önce kaba sıva vurulmalı ve sertleştikten sonra ince tamir yapılıp, ek yeri kayboluncaya kadar özenle perdah edilmelidir.)
9-içerde önlem alma durumu hariç, dışarıda hiç bir zaman don havalarda sıva yapılmaz. Ayrıca dış ince sıvalar şiddetli güneşli ve fazla rüzgarlı havalarda yapılmamalı, olası ise güneşin çekildiği yüzlerde çalışılmalı, çabuk kurumadan korunmalı ve rutubetli tutulmalıdır.
10- Dilatasyonlar sıva ile örtülmeyip aralık bırakılmalıdır.
11- Düzgünlük kontrolü: 20 cm’lik bir cetvel sıva yüzeyinde her doğrultuda hareket ettirildiğinde, cetvelin herhangi bir durumunda girinti ve çıkıntılar arasındaki fark 1 mm’yi; 2 m’lik bir mastarın aynı şekilde gezdirilmesinde enine doğrultuda 5 mm’yi, boyuna doğrultuda 7mm ‘yi geçmemelidir. (süpürgelik düzeyinde de ayrıca mastar kontrolü yapılmalıdır).
Bu düzenlemeler dahilinde yapılacak sıva işlemleri, proje kapsamındaki binanın doğa koşullarına karşı daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır.

Proje Kapsamında Yapılan Hesaplamalar ve Kabuller
İnşaatın yapılabilmesi için, Apartmanın arazisine ödenecek miktar metrekare başına 600 YTL olarak kabul edilmiştir. Alınacak arazinin %80'ine imar izni verildiği varsayımında bulunulmuştur. Dolayısıyla 800 metrekarelik bir alan işgal edecek apartmanın yapımı için 1000 metrekare araziye ihtiyaç vardır. Bu arazinin toplam maliyeti de 600000 YTL olacaktır.
İnşaatın yapılacağı alanda 5metre derinlikte, 26,44 metre boyunda,13,33 metre enine kadar temel kazımı yapılacaktır.
Toplamda kazılacak toprak,taş,kaya hacmi 1762,226 metreküp olacaktır.
1 metreküp toprağın kazılması normal şartlar altında 1 işçiyle 2,2 saat sürmektedir. (www.yapırehberi.net). Dolayısıyla 1762,226 metreküp malzemenin kazılıp taşınması için 3876,897 saat işçilik gereklidir.
1 işçinin 1 günlük vardiyası 8 saat olarak kabul edilmiştir.
1 günlük vardiyada 1 saat yemek arası, 10’ar dakika da çay molası verildiği kabul edilmiştir.
1 aydaki işgünü sayısı 26 olarak alınmıştır. Dolayısıyla 1 aydaki çalışma saati 8X26=208 saattir.
1 günlük çalışma süresi 480-60-(10X2)=400 dk olacaktır.
İşçi çalışma etkinliği %80 olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla etkin çalışma süresi günlük 400X0,8=320 dk , aylık da 320X26=8320 dk olacaktır.
Tüm kazım işlemi 3876,897X60=232613,82 dk sürecektir.
1 işçinin aylık çalışma süresi 8320 dk olduğuna göre kazım işlemini 1 işçi 27,95 ayda tamamlar. Başka bir deyişle kazım işleminin 1 ayda tamamlanabilmesi için 27,95~28 işçiye gereksinim vardır. İki ayda bitirilmesi öngörülen işlem için 14 işçiye gereksinim vardır.
1 ağır işçinin firmaya olan aylık masrafı 1200 YTL olduğu kabul edilmiştir. http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=157900
Kazım işlemi için işçilik maliyeti 16800 YTL olacaktır.
Kazım işlemi için ikinci bir alternatif olarak makinelerin işin içine dahil edilmesi söz konusudur.
1 damperli kamyonun kasa boyuları 2,5X1,5X6 metredir. Dolayısıyla hacmi22,5 metreküptür. (www.ford.com.tr /ford cargo boyutlar)
1762,226 metreküp taşınması için 78,32 yani ortalama olarak 80 kamyonluk hafriyata ihtiyaç vardır. Kamyonu doldurmak için de ekskavatör kullanılacaktır.
1 ekskavatör, 1 kamyonu 20 dakikada doldurmaktadır.(Lafarge Aslan Çimento A.Ş.’de yapılan üretim stajı sırasında yapılan aktivite-zaman analizinden alınmıştır.)
Ekskavatörün aylık kirası 10.000YTL’dir. Günlük bazda bu rakam 384 YTL/gün olmaktadır. http://www.haberturk.com/haber.asp?id=8199&cat=130&dt=2006/12/06
80 adet kamyon toplamda 1600 dakikada doldurulabilecektir.
1 günlük etken operatör vardiyası 320 dk olduğuna göre operatör ve kamyonlar 5 gün çalışacaktır. Bu durumda 5 günde 80 kamyonluk sefer yapılacak, yani günde 16 sefer yapılacaktır.
1 kamyonun sefer başına maliyeti 100YTL olacağından, 80 kamyonun maliyeti 8.000YTL olacaktır.
Ekskavatörün 5 günlük kirası da 5X384=1920 YTL olacaktır.
Ekskavatör ve kamyonların bir de operatör maliyetleri vardır.Ekskavatörün operatörü 5 gün çalışacak ve 230 YTL alacaktır. (Aylık 1200 ytl aldığı ve aylık işgünü sayısının 26 olduğu kabulü ile)
Kamyonlarda ise 1 operatör günde 16 sefer yapacak, 230 YTL alacaktır.
Dolayısıyla kazım işleminin makinelerle yapılması sonucu toplam maliyet=8.000+1.920+460=10.380 YTL olacaktır. Hem iş çok daha kısa zamanda bitirilebilecek, hem de maliyetler düşürülecektir.
Dairelerin içlerine yapılacak fayans ve mozaik kaplamalarında banyoların yerden tavana kadar, mutfakların ise yerden 1,5 metre yüksekliğe kadar fayans yapıldığı düşünülmüştür.
Apartmandaki toplam banyo sayısı, daire sayısı kadardır. Yani her katta toplam 6 daire olacağına göre toplamda 18 daireli bir apartmandır. Ayrıca her dairede bir de küçük tuvalet olacaktır. Bu da toplamda 18 banyo ve 18 küçük tuvalet, 18 de mutfak demektir. 1 tane banyonun iç duvar alanı şöyle bulunacaktır. Banyonun eni 160 cm, boyu 240 cm yüksekliği de 280 cm kabul edilecektir. Banyonun tabanının da fayans yapılacağı düşünülecektir. Toplamdaki banyonun iç fayans döşenecek alanı (2.8*2.4*2+ 2.8*1.6*2 + 2.4*1.6)=26,24 metrekare alınacaktır. 18 banyonun ise toplam fayans döşenecek alanı 472,32 metrekare olacaktır.
Küçük tuvaletler için yapılan kabul şöyledir. Tuvaletin boyu 140 cm, eni 80 cm yüksekliği de yine 280 cm alınmıştır. Dolayısıyla 1 tane küçük tuvaletin iç fayans döşeme alanı 13,44 metrekare olacak. Bu alandan kapı alanı olan 85cm*200cm olan alan çıkarılacak yani bir tane küçük tuvalete döşenecek fayans miktarı 11,74 metrekare olacaktır.
Toplamda, 18 adet küçük tuvaletin fayans&karo döşeme alanı 211,32 metrekare olacaktır.
Mutfakların yapımında mutfak ebatları 260cm*200cm*280 cm alınmıştır. Ama mutfaklara döşenecek fayans miktarı yerden 150 cm olacağından bu yükseklik kullanılacaktır. Mutfağın da tabanı seramik karo olacağından fayans kabul edilecektir.
1 adet mutfağa döşenecek fayans miktarı mutfağın iç alanı- kapı alanı=25,1 metrekare olacaktır.
18 adet mutfağın toplam fayans alanı ise 25,1*18=451,8 metrekare olacaktır.
Binadaki toplam fayans döşeme alanı =451,8+211,32+472,32 =1135,44 metrekare olacaktır.
Çatı alanına için; çatı ebatları yaklaşık olarak 30*15*1,2metre kabul edilmiştir. 1,2 çarpanı, çatının düz bir zemin değil, çatı uçlarında düz, çatı ortasında 1 metre yükseklikte olmasından gelen bir çarpandır. Toplam çatı alanı, çatı evin kesitinden dışarıya taşacağı için apartmanın yüzey alanından daha geniş olmalıdır. =30*15*1,2=540 metrekare alınmıştır.
Yağmur boruları: Çatının dört kenarında olacağından çatıdaki toplam boru uzunluğu =30+30+15+15 metre=90 metre olacaktır. Bu borular, aşağıdaki bahçeye 4 koldan inecektir. 1 kolun uzunluğu apartmanın yüksekliği kadar olacaktır. (9 metre) .4 kolun toplam uzunluğu 36 metre olacaktır. Toplamdaki yağmur borusu kullanımı 126 metre, kullanım sırasında kırık da çıkabileceği için ortalama 130 metre alınmıştır.
Ahşap parke işlemleri için evin salon, 3 tane yatak odası ve holüne ahşap parke yapılacak. 1 dairenin toplam parke alanı= 33 metrekare salon, 12,24 metrekare ebeveyn odası, 9,62 metrekare diğer yatak odası, 5,5 metrekare diğer yatak odası ve 7,3 metrekare hol olmak üzere toplam 67,66 metrekare olacaktır. Yapım sırasındaki fireler de dikkate alınırsa, 1 daire için 70 metrekare parke kullanılacaktır. 18 daire için toplamda 1260 metrekare parke kullanımı öngörülmüştür.
1 dairede salonda 1.6m*2.2 metre boyunda 2 adet pencere, arka yatak odalarında yine aynı ebatlarda birer pencere olma üzere apartmanın ön cephesinde toplam 22 adet pencere, arka cephesinde22 adet pencere, yan cephesinde 27 adet pencere, diğer yan cephesinde yine 27 adet pencere olacaktır. Toplamda 44+54=98 adet pencere yapılacaktır. Yapım aşamasında 2 tanesinin kırıldığı düşünülürse, 100 pencereye yuvarlanır. 1 pencerenin alanı 2.2*1.6=3,52 metrekare olacağından 100 adedin toplam pencere alanı 352 metrekare olarak alınmıştır.
1 dairenin içindeki toplam boyanacak duvar yüzeyi salon için 72,46 metrekare, hol için (7,4*2,8*2)metrekare, diğer bölümler için (2,8*1,08*11)+(2*2,6*2)+(2,8*2,6*2)-(2,8*1,08)+(2*2,8*2)+(2,5*2,8*2)-(2,8*1,08)+(3,35*2,8*2)+(3,6*2,8*2)-(1,6*2,5)-(2,8*1,08)+(3,7*2,8)+(2,6*2,8)+(3,7*2,8)+(1)+(2,8*1) metrekare olmak üzere toplamda 255 metrekaredir. Dolayısıyla 18 daire için yapılacak toplam boyama işlemi 255*18=4590 metrekare olmaktadır.
Dairelerin 1 tanesinin 100 metrekare olması planlanmıştır. Dolayısıyla 100 metrekare dairenin malzeme maliyetleri 27608 YTL'dir. 18 daire için bu maliyet 26408X18=496.944 YTL’dir.
Dolayısıyla apartmanın yapımı için harcanacak toplam maliyet 496944YTL (Malzeme) ve 113282 YTL (İşçilik) olmak üzere 610226 YTL olacaktır.
1 Dairede 7 iç kapı, 1 dış kapı bulunmaktadır. 1 iç kapı 100YTL, 1 Dış kapı 500 YTL’dir
Apartman Kapısı tanesi 500 YTL fiyatla 2 adet alınacaktır.
8 m3 de kireç hamuru sıva işlemleri için harcanacaktır. metreküp başına 200YTL olmak üzere toplamda 1600 YTL masraf yapılacaktır.
Genel üretim maliyetlerinin toplam maliyet içerisindeki payı %10 olarak kabul edilmiştir.
Toplam maliyetin içerisinde malzeme, işçilik, genel üretim maliyetleri ve bina arazisi bulunmaktadır.600.000 YTL+612.826YTL+120.000=1332826 YTL toplamda apartmanı her şeyiyle yapabilmek için harcanacak olan tutardır.
Firmamızın hedef kar marjı %100’dür. Dolayısıyla 1 dairenin satış fiyatı makul olacak 150.000 YTL olacaktır.
Firmanı müşterileri ile bir pazarlık yapacağı da göz önüne alınarak, başlangıç satış fiyatı %12 civarında arttırılmış ve 170.000 YTL olarak belirlenmiştir.

SONUÇ
Projenin mühendislerinden sağlanan bilgiler ışığında, projenin beklenen tamamlanma süresi yaklaşık 60 aydır. Bu süre, eğer tüm faaliyetler arka arkaya eklenir ise gerçekleşecek olan süredir.Projeye CPM uygulanmasıyla, projenin toplam beklenen süresi 23 ay olarak bulunmuştur. 1 Ocak 2006’da başlatılması planlanan projenin bitiş tarihi Kasım 2007’dir.
Projenin kritik yolu, A-B-C1-K-M, kritik faaliyetleri de A, B, C1, K, M olarak bulunmuştur. Bu faaliyetlerdeki herhangi bir gecikme, tüm projenin gecikmesine neden olabilir. Projenin standart sapması, kritik faaliyetlerin standart sapmalarının toplanmasıyla bulunan, 3.89 aydır. Yani projenin toplam beklenen zamanı 3.89 ay sapma gösterebilir. Projenin ikinci kritik yolu (yarı kritik yolu), A-B-C1-L-M yoludur. Bu yolun standart sapması da 3.89 olarak bulunmuştur. Bu yolda olabilecek herhangi bir gecikme de bu yolun kritik yola dönüşmesine ve projenin gecikmesine neden olabilir.
Projenin gerçekleştirilmesi sırasında, bazı faaliyetler planlananın gerisinde, bazıları da ilerisinde olabilir. Bu durumda, planlanandan ileri düzeyde olan faaliyetlerden, planlananın gerisinde olan faaliyetlere bir kaynak aktarımı yapılarak, projenin gecikmesi önlenebilir. Bunun için de öncelikle proje çalışmaları sırasında sorun yaratabilecek alanların, planlananın ilerisinde ve gerisinde olan faaliyetlerin tespit edilmesi gerekmektedir.
CPM tekniği sayesinde, projenin tamamlanma süresini etkileyen kritik faaliyetler ve kritik yollar, bulunarak, kritik faaliyetlere, kritik olmayan hangi faaliyetlerden kaynak aktarımı yapılabileceği ve projenin tamamlanma süresi tespit edilmeye çalışılmıştır.
Projenin kritik yolları ve kritik faaliyetleri tespit edilmiştir. Bulunan kritik faaliyetler sayesinde, proje yöneticisi, hangi faaliyetlerde hiç aksama yapılmamasına ve üzerinde önemle durulması gerektiğine karar verebilir.
Başlangıcından itibaren toplam 23 aylık bir dönemi kapsayacak olan projemizde, öncelikle çıktının ne olacağı, proje amaçları, alt hedefleri ve misyonu belirlenmiştir. Bu çalışmaların ardından projeyi hayata geçirilebilecek bir firma tanımlanmış, projenin inşaat projesi olması dolayısıyla inşaat firmasıyla bağdaştırılması uygun görülmüştür. Bu inşaat firması da projeye ait olan tüm faaliyetleri kendisi yapmayacak, alt yükleniciler ve diğer firmalar ile işbirliği içinde çalışacaktır. Projenin firmamıza bağlı olacağı organizasyonel yapısının kurulumunda saf proje örgütü uygun bulunmuş ve bu örgütün yatay ve dikey seviyeleri tanımlanmıştır.
Çalışmanın ilerlemesiyle birlikte projede kullanılması muhtemel ve olmazsa olmaz araç gereç ve teçhizatlar belirlenmiş, hangi işlerin ne şekilde yapılacağı tanımlanmıştır.
Projenin ilerlemesi, sadece projeyi yöneten organizasyon ve firma ile kapalı bir çevrim olarak düşünülemez. Projenin içinde gelişeceği ortam ve çevrelerin de projeye etkileri çok büyüktür. Bu etkileri belirtebilmek için yasal, sosyo-ekonomik, iş çevreleri ve teknolojik çevreler hakkında bilgi edinilmiş, bu çevreler içinde uyulması gerekli talimatlar, kanunlar ve diğer kurallar sıralanmıştır.
Her projede olduğu gibi bu inşaat projesinin de bir proje takımı vardır. Proje takım üyelerinin sorumlulukları, görev dağılımları detaylıca belirtilmiş, kimlerin hangi süreçlerde daha etkili olacağı da böylece ortaya çıkmıştır. Ayrıca projenin detaylı planı Microsoft Project Planning programı vasıtasıyla çizilmiş, buradan iş ayrıştırma şemaları ve her aşamada gerekli olacak kaynak dağılımları ortaya çıkarılmıştır. Bu dağılımlara göre de gerekli olacak işçi sayıları ilgili oldukları faaliyetler ile çalışma süreleri baz alınarak eşleştirilmiştir.
Projenin bir de maliyet ve karlılık boyutu vardır. Projemizin toplam yapım aşaması 23 ay olacaktır. Devamında ise yapılan dairelerin proje sonunda satıldığı kabulü yapılmıştır. Projenin her aşamasının maliyet unsuru farklılık göstereceği için her maliyet kalemi kendisi ile ilgili olan periyotta kullanılmıştır. Proje maliyetleri malzeme, işgücü, arazi ve genel üretim maliyetleri olarak dört ana başlık altında toplanmış ve buradan da proje toplam maliyetine ulaşılmıştır. Projenin ömür çevrimi içerisinde maliyetlerini karşılayıp %100 karlı bir biçimde bitirilebileceği sonucuna ulaşılarak net bugünkü değeri pozitif olarak bulunmuştur. Bu hesaplamalar yapılırken, yıllık mevduat faiz oranı %16, yıllık enflasyon oranı da %8 kabul edilmiştir. Geri çekme aşamalarında bu değerler kullanılmıştır.
Proje, genel olarak firmaya pozitif katkı sağlayacak ve yapılması mantıklı bir proje olarak düşünülmektedir. Firma bu projeyi hayata geçirir ise, hem daha fazla müşteriye ulaşmış olacak, hem karlılığına pozitif bir katkı sağlamış olacak hem de gelecekte yeni projeler yapabilmek için yeterli finansal kaldıraçlara ulaşacaktır.

Hiç yorum yok: